spot_img

Dva milijuna franaka za pomoć razvoju startupa u BiH

Predviđanja pokazuju da će oko 66 posto radnih mjesta do 2020. biti usko vezana za inovacije i iz tog razloga je bitno da BiH podrži kompanije koje mogu donijeti tu novu vrijednosti. Također, ista predviđanja pokauzuju da mladi više neće raditi za druge nego će sami kreirati svoje zaposlenje kroz jednu ili više vlastitih kompanija.

dk

Kako bi postigli upravo taj cilj pokrenut je SECO program poduzetništva (SECO EP) kojeg je podržala Vlada Švicaske kroz Švicarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

On je dio globalnog programa koji se osim u BiH provodi u Makedoniji, Albaniji, Srbiji te Peruu i Vijetnamu, a koji će u iduće četiri godine podržavati i jačati organizacije koje se bave podrškom start-upa i brzo rastućih kompanija.

Philip Hostert, program manager SECO poduzetničkog programa za Srbiju i BiH, napominje da njihov program ne pomaže direktno kompanijama nego organizacijama koje podržavaju poduzetništvo kao što je Networks u Sarajevu, a kroz projekt će, navodi, surađivati i sa različitim inovacionim centrima i inkubatorima dijeljem zemlje.

“Cilj je pomoći izgradnju organizacija koje mogu pomoći većem broju startupa prije svega onih u IT sektoru”, kaže on. Navodi da je program  otvoren i za druge sektore, a ne samo ovaj, ali da će  fokus biti na njima jer oni obično imaju najbrži rast.

Navodi da u BiH već  postoji određeni broj brzorastućih start-upa te da je dosta kompanija koje posluju u poduzetničkom centru u Mostaru i Sarajevu koje rade sa veoma dobrim IT idejama.

Govoreći o razlozima velike smrtnosti start-upa u BiH kaže da je to vjerojatno zbog slabe bh. ekonomije. Način na koji se to može smanjiti je bolje filtriranje biznis idjeja, ali i uspostava boljeg sustava mentoringa sa kojim je dokazano da kompanije imaju veću šansu da prežive.

David Kramer, zamjenik direktora za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH, kaže da vjeruju da posebno mali biznis važni za rast ekonomije.

”Budući da je ovdje sitaucija teška i da startupi imaju visoku stopu smrtnosti u ranoj fazi vjerujemo da ćemo ovim programom pomoći startupima u ovoj početnoj fazi”, navodi on.

Govoreći o SECO ekonomskom programu kaže da se radi se o internacionalnom programu koji će pokrivati šest država, a njegova vrijednost je 15 milijuna švicarskih franaka. Dio koji je namijenjen za BiH je dva milijuna švicarskih franaka za četiri godine.

Senad Alibegović iz Networksa najavio je da uskoro pokreću i start-up akcelerator koji bi trebao imati oko 20 startupa koji bi trebali otvoriti 50 radnih mjesta te je zbog toga, kaže, ova podrška Švicarske izuzetno važna.

 

Izvor: akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE