Naslovnica Home Dva miliona KM za finansiranje projekata energetske efikasnosti u BiH

Dva miliona KM za finansiranje projekata energetske efikasnosti u BiH

Javni objekti u BiH trenutno troše tri puta više energije nego što prepisuju EU standari i čine značajan dio budžetskih troškova. Zbog toga je jedan od primarnih zadataka učiniti ih energijski efikasnim.

potpsivanje ug

Kako bi se to osiguralo danas je potpisan ugovor između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Union banke u vrijednosti od dva miliona KM čime počinje finansiranje projekata energetske efikasnosti (EE) u zgradama javnog sektora, te malih i srednjih preduzeća u FBiH.

Ugovor za uspostavljanje Revoloving fonda potpisao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i  Vedran Hadžiahmetović, direktor Union banke.

“Projekti kao što je ovaj jako su važni za uspostavljanje održivog finansiranja jednog novog sektora kad su u pitanju projekti EE. Zbog nedostatka grantovnih sredstava neka pitanja ostaju nerješena pa je ovo jedan od načina kako se ona mogu riješiti. Želimo stvoriti održiv sistem povrata sredstava za investiranja u nove objekte”, rekao je Harbinja.

Istakao je još kako su zahvaljujući UNDP-u i stručnim komisijama razvijeni interni dokumenti koji će omogućiti da ovaj Revolving fond zaživi. UNDP već tri godine sarađuje sa Fondom kroz projekat “Zeleni ekonomski razvoj” GED.

Union banka kao jedan od potpisnika ovog ugovora do sada posjeduje bogato iskustvo kroz Revolving fondove. Jedina su komercijalna banka koja je u većinskom državnom vlasništu i imaju jednu posebnu pogodnost koja je sadržana u jednom ovakvom projektu, a čija će sredstva obezbjediti bolje poslovanje ne samo pojedinaca korisnika istog već i cjelokupne zajednice.

“Union banka će i dalji nastaviti podržavati projekte od društvenog značaja. Ovim projektom će se pomoći cjelokupnoj zajednici kroz očuvanje okruženja u kojem živimo”, istakao je Hadžiahmetović.

Sredstva za ovaj projekat dodijelit će se kroz javni poziv i bit će plasirana putem Union banke d.d. Sarajevo.

U sklopu današnjeg potpisivanja ugovora potpisani je i Amandman za 2016. na Sporazum između Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH kroz projekat  Zeleni ekonomski razvoj (GED) koje su potpisale Marie Bergström, savjetnica Ambasade Kraljevine Švedske u BiH i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Ukupna vrijednost amandmana za 2016.godinu iznosi 2,15 miliona KM, čime će se obezbjediti finansiranje dodatnih projektnih aktivnosti u 2016. godini.

Potpisnici su istakli kako je povećanje EE jedan od načina da se smanje negativni uticaji klimatskih promjena.

UVOĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U BIH JOŠ U POČETNOJ FAZI

Projekti koji su istaknuti kao pozitivni, a koji su energetski efikasni i koji trebaju da služe kao primjeri za daljnje provedbe projekata EE, jesu vrtić u Bosanskoj Krupi i bolnica u Novoj Bili.

“Mjere energetske efikasnosti mogu da ostvare ogromne uštede. Bolnica u Novoj Bili je samo jedan od primjera koja je prešla na sistem grijanja na pelet zamjenili su stolariju i tako na godišnjem nivou uštedili 60.000 eura koje su kasnije preusmjerili na kupovinu medicinskih sredstava, supstanci i popravku CT aparata za šta su izdvojili 15.000 KM”, rekla je Sinanoglu.

Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini snažno podupire BiH na njenom EU putu. Jedni od uslova koji se moraju ispuniti za ulazak u članstvo su i oni koji se tiču energetske efikasnosti.

“Sretna sam što se ovakav projekat potpisao baš danas kada se obilježava i Svjetski dan zdravlja. Švedska kao zemlja puno pažnje posvećuje zaštiti okoliša pa je jasno da ćemo ovakve stvari podržavati bilo gdje u svijetu. Jačanje energetske svijesti dovest će do više radnih mijesta, ušteda, boljih edukacija a prije svega doprinjet će čistijem zraku a time i boljem zdravlju ljudi u zajednici”, u svom obraćanju prisutnima rekla je Bergström.

 

Izvor: akta.ba

Novosti

Pregradni zidovi

0
Pregradni zidovi su vertikalni razdjelnici koji se koriste za razdvajanje unutrašnjih prostora zgrade u prostorije i područja za cirkulaciju poput hodnika. Ovisno o korištenom...

Panel fasade: StoVentec Glas

Koje se skele koriste u građevini

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime