spot_img

Džan Karajica – moj djed Halid Muhasilović mi je glavni uzor u arhitekturi, ali i u životu

Džan Karajica, rođen je 1988 u Sarajevu. Većinu života proveo je u inostranstvu gdje je 13 godina živio na Bliskom Istoku, te 6 godina u Engleskoj gdje je završio svoje diplomske i post-diplomske studije na Manchester School of Architecture. Od 2015 u Bosni i Hercegovini vodi podružnicu Gulf House Engineering, na Bliskom Istoku jedne od najvećih domaćih arhitektonskih kompanija sa vrijednosti kompletiranih projekata širom svijeta od preko 9 milijardi eura.

Zbog čega ste odlučili postati arhitekta i kako danas vidite svoj posao?

Pripadam trećoj generaciji arhitekata, i iako sam uvijek bio potpuno slobodan da biram šta želim da studiram i radim jednostavno se ljubav za tu profesiju rodila dok sam bio mali… a ima 6 arhitekata i 4 inženjera u mojoj široj porodici.

Koji su Vam najveći izazovi s kojima se susrećete u poslu?

U svakodnevnom poslu mi je uvijek izazov pomiriti vlastite želje i očekivanja po pitanju dizajna, sa željama klijenta koji često dođu sa neupućenim zahtjevima, pa se onda mnogo vremena mora posvetiti na objašnjavanje i ubjeđivanje – a pogotovo kada se projekat i klijent nalaze na drugom kontinentu. Konkretni izazovi po pitanju poslovanja u BiH su nažalost kao i svakome ogromna količina korupcije, zloupotrebe položaja, i u nedostatku bolje riječi – reketiranja od strane politika koje su trenutno vlast na entitetskom i državnom nivou, pa čak i pojedinaca oportunista iz drugih političkih opcija. Ali znam da će nekada uskoro i takvim stvarima doći kraj.

Ko su Vam uzori u arhitekturi?

Moj djed Halid Muhasilović mi je glavni uzor u arhitekturi, a još bitnije i u životu. Po pitanju nekih svjetskih arhitektonskih kompanija, duga je lista, ali sam uvijek bio ljubitelj projekata Morphosis, Herzog&De Meuron, Coop Himmelblau, Sheppard Robson, Henning Larsen, Squire & Partners, pa čak i Mies van der Rohe.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE