spot_img

Ekološki materijali za izgradnju kuće

Sad je više nego ikad potrebno da smanjimo potrošnju energije i omogućimo izgradnju kuća od ekoloških materijala.

Većina ekoloških materijala se može ponovo iskoristiti, smanjujući negativan utjecaj na okolinu. Ponovno korištenje takvih materijala ima i svoje koristi:

  • Smanjuje zagađenje
  • Izdržljivi su na više godina
  • Smanjuju se troškovi 

Kod izgradnje kuća mogu se koristiti i reciklirani materijali. Većinu tih materijala možete naći i na današnjim tržištima. Teško je rangirati ovakve materijale, jer svačija definicija ‘zelenog’ može varirati. Evo nekoliko materijala koji se smatraju ekološkim.

Pluto

Pluto daje odličnu izolaciju, bez obzira da li ga koristite za pod ili za zidove. Zbog svoje fleksibilnosti može izdržati savijanje od pritiska i vratiti se u originalnu formu. Zbog kvalitete izolacije i otpornosti smatra se idealnim za postavljanje ispod pločica, uz mogućnost da apsorbuje udarce pa se koristi i za podove. Pored toga dobar je i termoizolator. 

Bambus

Bambus je još jedan od materijala koji se smatra ekološkim i odličnim za izgradnju. Pored svoje estetike, ima unikatnu jačinu i stvara opušten ambijent. 

Reciklirano drvo i metal

Materijali troše energiju kroz jedan životni ciklus, ali zbog načina proizvodnje i formacije imaju nisku ugrađenu energiju. Prilikom ponovne obrade i recikliranja, energetska svojstva materijala se smanjuju, zbog čega mogu duže trajati.

Kalupirane betonske ploče

Već napravljene betonske ploče se često koriste u izgradnji. Većina betona gradi se od blokova. Polistiren je često u kombinaciji s lakšim materijalima za punjenje kao vanjski sloj. Neki objekti grade se od armiranog betona koji ima puno šupčjina. Najčešći oblik montažnih ravnih krovova je predbeton.

Ovčija vuna kao izolator

Obična izolacija od fiberglasa ili poliuretana može biti toksična, ali ovčija vuna je u potpunosti sigurna i nekontaminirana. Trenutno je jedna od najvećih potražnja zamjena za klasične izolacije. 

Travni beton 

Koristi se za puteve, otvorena dvorišta i garažne puteve. Napravljen je tako da omogućava rast vegetacije. Pored toga, ima mogućnost da upija olujne i drenažne vode. 

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE