Naslovnica Home "Elektroprivreda RS" dobila koncesiju za izgradnju HE "Buk Bijela" - Predviđeno ulaganje...

“Elektroprivreda RS” dobila koncesiju za izgradnju HE “Buk Bijela” – Predviđeno ulaganje od 382 mil KM

Vlada RS donijela je rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje Hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na rijeci Drini, konzorcijumu koji su organizovali “Elektroprivreda RS” i njeno zavisno preduzeće “Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada. U okviru toga, Vlada RS dala je i saglasnost na Prijedlog ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje HE “Buk Bijela”, na području opštine Foča, u čiju izgradnju je predviđeno ulaganje od oko 382 mil KM.

heKako je potvrđeno, ugovor o koncesiji između resornog ministarstva industrije, energetike i rudarstva i “Elektroprivrede RS” trebalo bi da bude potpisan narednih dana.

– Uskoro počinju aktivnosti na izgradnji hidrocentrale “Buk Bijela”, za koju je Vlada dodijelila koncesiju kompaniji “Elektroprivreda RS”, koja će u narednom periodu investirati u izgradnju hidroelektrane – rekao je Đokić.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS rekli su da je ovaj konzorcijum dostavio ponudu za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka, za izgradnju i korištenje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, procijenjene instalisane snage od 93,52 megavata. Naime, nakon razmatranja ponude konzorcijuma, Vlada RS je 4. marta ove godine donijela odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije.

– U skladu sa Zakonom o koncesijama, sproveden je pregovarački postupak za dodjelu koncesije i definisani su elementi Ugovora o koncesiji, a na Prijedlog ugovora saglasnost je dala i Komisija za koncesije – naveli su iz resornog ministarstva.

Oni su precizirali da se koncesija dodjeljuje na period od 50 godina, a da je vrijednost investicije 382.407.793 marke.

– Visina jednokratne koncesione naknade iznosi 764.816 KM, a koncesionar je dužan da istu uplati pri zaključenju ugovora. Naknada za korištenje iznosi 3,6 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti – rekli su iz ovog ministarstva.

Osnivanje zajedničkog preduzeća

Prema njihovim riječima, za osnivanje privrednog društva ostavljen je rok od 12 mjeseci, a potpisnik Ugovora o koncesiji biće “Elektroprivreda RS”, uz saglasnost ZP “Hidroelektrane na Drini” Višegrad. Ovo za “HE na Drini” predstavlja svakako najznačajniji razvojni projekat u budućnosti, gdje je procijenjena ukupna godišnja proizvodnja HE Buk Bijela 332,3 gigavat-časova električne energije, dok je instalisani proticaj 350 metara kubnih vode u sekundi. Slijede i aktivnosti na osnivanju zajedničkog preduzeća HE Buk Bijela.

Mile Lakić, direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Višegrad, rekao je juče da će se aktivnosti na ovom projektu odvijati po planu, nakon potpisivanja koncesionog ugovora, što se očekuje narednih dana.

– Nakon toga, u skladu sa sporazumom koji imamo sa ERS, godina dana je određena za pripremne radove i pripremne aktivnosti i nakon toga će biti formirano preduzeće koje će upravljati izgradnjom Buk Bijele – rekao je Lakić.

Dodao je da će njihov ulog u startu biti uložena sredstva na licu mjesta, a to je infrastruktura, određeni građevinski objekti te dio opreme koja može da se iskoristi od perioda kada su ranije započete aktivnosti na ovom projektu.

– Ta imovina procijenjena je na oko 9 mil EUR i to ulazi sutra u ukupnu investicionu vrijednost – rekao je Lakić.

 

Nezavisne novine

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime