spot_img

Energetski sektor u BiH ima potencijal da udvostruči proizvodnju

U Neumu je počeo Drugi energetski samit, u okviru kojeg će stručnjaci u naredna dva dana kroz panele-diskusije, prezentacije i radionice, razgovarati o investiranju u energetski sektor i funkcioniranju maloprodajnog tržišta električne energije.

neum

Na početku otvaranja Samita istaknuto je kako energetska efikasnost i sve veće oslanjanje na obnovljive izvore energije predstavlja srž napora koje sve evropske zemlje ulažu u osiguranje energetske sigurnosti i doprinos ublažavanju klimatskih promjena putem smanjenja emisije stakleničkih gasova, uz istovremeno garantovanje prihvatljive cijene energije i veće održljivosti.

Peter Duffy, direktor misije USAID-a u BiH je kazao kako energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini ima potencijala da bude udvostručena i da otvori veliki broj radnih mjesta. Kako bi se došlo do navedenog cilja potreban je konsenzus koji će progurati potrebne reforme.

Investitori neće zauvijek čekati Bosnu i Hercegovinu, okrenut će se i otići dalje, stoga je vrijeme za usvajanje akcionih planova i izmjene zakona”, zaključio je Duffy.

Mirko Šarović, ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže iako, je u prošloj godini napravljeno dosta pomaka, pred BiH je još dosta posla. Stoga smatra da u 2016. godini treba da se riješe neka ključna pitanja, poput Zakon o prijenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije, tržištu električne energije, gasu, te o kvalitetu goriva o Akcionom planu o energetskoj efikasnosti.

Nermin Džindić, Federalni ministar energije, rudarstva i industrije kaže da je dosta urađeno na navedenom polju, iako u odnosu na zadane ciljeve nije za pohvaliti.

“Samit će biti dodatni impuls za izradu Strategije o energetskoj efikasnosti”, dodao je Džindić.

U nastavku Samita stručnjaci  će u naredna dva dana poseban akcenat staviti na budući energetski put BiH, izazove implementacije strateškog okvira za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, investicije u energetski sektor, te tržište električne energije.

Samit se održava u organizaciji USAID-a i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i regulatornih agencija za električnu energiju.

 

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE