spot_img

EU traži od Kine da smanji proizvodnju čelika

Lideri zemalja članica EU sastali su se u Briselu da bi izvršili pritisak na Kinu da smanji proizvodnju čelika, kako bi se sprečilo zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika u Evropi.
china-steel9
Francuski ministar privrede Emanuel Makron rekao je na konferenciji za novinare u Brižu da “Kina mora da shvati da EU nije varijabla za usklađivanje tokova na svjetskom tržištu”.

Makron će zajedno sa evropskim, američkim, indijskim i kineskim zvaničnicima i predstavnicima Evropske komisije i Svjetske trgovinske organizacije učestvovati na forumu u Briselu pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

– Kina krši zakone globalnog tržišta subvencionisanjem proizvodnje čelika, što dovodi do pada cijene i uništavanja evropskih proizvodnih kapaciteta, što je nedopustivo – rekao je Makron.

Britanski državni sekretar za kompanije Sadžid Džavid ocijenio je da je prekomjerna proizvodnja čelika ozbiljan problem koji nije moguće brzo riješiti.

Indijski gigant “Tata Steel” prije nedjelju dana je zbog lošeg poslovanja prodao jednu od svojih fabrika u Velikoj Britaniji.

Kinu, koja je najveći svjetski proizvođač čelika, konkurenti na tržištu optužuju da prekomjernom proizvodnjom utiče na pad cijena.

Generalna sekretarka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Mari Kiviniemi izrazila je nadu da će učesnici foruma postići sporazum koji će doprinijeti poboljšanju situacije na tržištu čelika.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem ocijenila je u govoru na simpozijumu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj da je ograničavanje prekomjerne proizvodnje čelika presudno za opstanak mnogih kompanija.

Kineska agencija Nova Kina navela je u komentaru da svijetu nije potreban globalni tržišni rat i da se problemi ne mogu rješavati međusobnim optužbama i zaštitom protekcionizma, koji je glavni uzrok otpuštanja radnika.

Indikator

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE