spot_img

Fadil Novalić: Završetak izgradnje autoceste na Koridoru 5C u narednih pet do šest godina.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je završetak izgradnje autoceste na Koridoru 5C u narednih pet do šest godina.

novalic
Premijer je ove najave izjavio nakon sastanka lidera stranaka koalicijskih partnera u FBiH održanog prije neokoliko dana.

– Naše računice pokazuju da ćemo to uraditi za šest do sedam godina. Analizirali smo prvih devedesetak izgrađenih kilometara. Gradili smo ih 18 godina i potrošili 934 mil EUR. Ako bismo ostatak od 160 kilometara gradili istom brzinom, trebalo bi nam još 30 godina. Kakva je to onda poruka omladini koja ionako nestrpljivo čeka hoće li se šta promijeniti u ovoj državi? Pravimo koncept kako napraviti autocestu za šest godina – rekao je Novalić.

Premijer FBiH je dodao da su zaključili da prvu trećinu autoceste naprave od prve akcize, drugu trećinu iz druge akcize.

– A kada na red dođe treća trećina, pozvat ćemo exim (izvozne) banke iz Turske, Kine, Azerbejdžana, Saudijske Arabije. Jedina je sada stvar, u okviru ovog koncepta, da dovedemo strane firme koje imaju svoje domaće banke, a koje će ih financirati – objasnio je Novalić.

Napomenuo da još vraćamo kredite od 432 mil EUR za izgradnju prvih 90 kilometara. Stoga je ovaj trotrećinski model koji ide simultano, kako kaže, dobitna formula.

– Dakle, da u okviru druge akcize uvedemo domaće kompanije da odmah rade, što sada pripremamo, a da tokom treće trećine odmah uvedemo strane exim banke da rade paralelno – dodao je.

 

Indikator

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE