spot_img

Fasada koja ispunjava standarde, a garantuje kvalitet: Ventilirana fasada Swisspearl

Fasada je završni element zgrade, njen prvi i trajni utisak. Ona je spoj arhitektonske kreativnosti, trendova i efikasnosti.

Širok spektar primene

Ventilisane fasade su pogodne za sve tipove objekata, a posebno za objekte sa visokom unutrašnjom vlažnošću (razni industrijski objekti, škole, vrtići, bazeni i sl.) kao i u zonama gde su fasade veoma izložene padavinama. Zbog mnogobrojnih estetskih mogućnosti ventilacione fasade se najčešće postavljaju na javne, komercialne i administrativne zgrade. Poslednjih godina postaju trend i u stambenoj gradnji, uglavnom zbog brojnih estetskih mogućnosti  objedinjenih sa funkcionalnim prednostima koje ovakav sistem pruža.

Swisspearl fasadni paneli se apliciraju na drvenu ili metalnu podkonstrukciju u sistemu ventilisane fasade. Sistemi pričvršćivanja pomoću vijaka, pop nitni ili ankera omogućavaju efikasnu vidljivu ili nevidljivu mehaničku vezu. Alternativno, naše ploče sa posebnim ARSB premazom se mogu lepiti i posebnim lepkovima.

Slika 1,2: Swisspearl fasadne obloge poredosnovnih pločastih formi mogu biti proizvedene i u zalučenim 3D oblicima. Efekat dinamičnosti može se postići i specijanim perforacijama i gravurama.

Slika 3: Swisspearl paneli su dostupni u širokom spektru sa više od 90 boja. Kolor familije koje čine Reflex, Avera, Carat, Vintago, Vintago-Reflex, Gravial, Texial, Nobilis, Planea, Terra i Patina, dostupne  su širokom spektru komplementarnih nijansi i spadaju u sam vrh asortimana fasadnih rešenja u oblastima stvaranja kontrasta, spektakularnih efekata i harmonije sa okruženjem. Za ispunjavanje kompanijskih i projektantskih zahteva nudimo i mogućnost proizvodnje po zahtevanoj RAL-u ili NCS boji.

Slika 4: Paneli mogu biti bilo koje veličine, sa najvećim dimenzijama 3050 x 1250 mm i debljine 8 ili 12 mm. Swisspearl paneli takođe imaju posebno tretiranu površinu koja garantuje postojan izgled, impregnirane ivice i zaštitni zadnji premaz. Dostupni su u raznim završnim obradama. Nakon trimovanja sve četiri ivice, paneli se mogu direktno aplicirati ili se mogu dalje rezati na željene veličine.

Zašto se odlučujemo za ventilisanu fasadu umesto klasične kontaktne fasade?

Povećanje temperature tokom letnjih meseci stvara „efekat dimnjaka“ u ventilacionom sloju ovog sistema. Javlja se cirkulacija vazduha, čime se smanjuje temperatura zida okrenuta ka unutrašnjosti zgrade. Drugim rečima, ventilisana fasada održava zgradu hladnijom u letnjim mesecima. Tokom hladnih zimskih meseci, ventilacioni sloj balansira temperaturu zida okrenutu ka unutrašnjosti zgrade, što smanjuje rizik od vlage i kondenzacije.

Prednosti ventiliranih fasada

  • Uštede energije
  • Smanjenje vlažnosti – higrotermalna ravnoteža
  • Akustična izolacija – dodatna vazdušna komora
  • Zaštita građevinske konstrukcije (zaštita unutrašnjeg prostora od vremenskih nepogoda)
  • Slobodno kretanje širenjem i podkonstrukcije i obloge, izbegavajući moguće lomljenje ploča i spojeva

Dakle ventilisana fasada nije samo estetski deo zgrade, ona značajno doprinosi i dobroj funkcionalnosti i kvalitetu života u njoj. Zbog takve funkcije i dugog veka trajanja objekata veoma je bitno izabrati pravu završnu oblogu.

Swisspearl fibro cementne obloge za ventilisane fasade vam garantuju dugotrajnost 20 godina uz poštovanje smernica za ugradnju materijala. Naše fasadne obloge takođe ispunjavaju A2 – s1, d0 požarnu klasifikaciju (prema standardu EN13501-1) i pogodne su za upotrebu na objektima gde postoje posebni zahtevi u pogledu zaštite od požara. Ujedno, izborom naših obloga ostvaruju se i pozitivni uticaji ukoliko se vaš projekat klasifikuje po LEED-u ili BREAM-u.

Mislimo i delujemo održivo

Kao jedan od vodećih dobavljača u građevinskoj industriji, verujemo da je naša odgovornost da vodimo razvoj u pravom smeru. Sarađujemo sa pionirima industrije i posvećeni smo transparentnosti i opipljivim rešenjima dok radimo zajedno na stvaranju boljeg, održivijeg sveta.

Za nas, održivost znači našu sposobnost da odgovorimo na kratkoročne potrebe bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje dugoročne potrebe. Kroz naš lanac vrednosti uključujemo ekološke, društvene i upravljačke aspekte (ESG) održivosti i kontinulano radimo na stvaranju boljeg i održivijeg sveta.

Swisspearl Slovenija d.o.o., Anhovo 9, 5210 Deskle, T: +381 637 764 428, +386 41 435 565,  E: marija.katic@swisspearl.com, swisspearl.com

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE