spot_img

Firma “Eko-Gas” planira da pokrene serijsku proizvodnju gasnih isparivača za TNG

eko gas

Firma “Eko-Gas” iz Teslića patentirala je 2003. godine gasne isparivače za tečni naftni gas (TNG), čija je glavna odlika da ne dozvoljavaju prolazak TNG-a ka potrošaču. Danas, teslićka firma planira da pokrene serijsku proizvodnju tih isparivača i poveća kapacitete, rekao je vlasnik firme Ilija Tabak.

Uz pomoć patentiranog izuma, vlasnik ima u planu da razvije liniju za proizvodnju gasnih isparivača koje ima namjeru da plasira na tržište Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

– Na osnovu trenda pada cijena naftnih derivata, TNG prelazi u vodeći energent za industriju i domaćinstva, što nama daje nadu da će povećanja TNG instalacija drastično rasti. Mi se zato spremamo za laganu serijsku proizvodnju i zapošljavanje novih radnika – kaže Tabak.

Vlasnik firme “Eko-Gas” kaže da su kroz dugogodišnji rad uviđali greške drugih proizvođača gasnih isparivača, te se javila ideja da naprave sopstvene. Patent je 2010. godine registrovan u Zavodu za zaštitu intelektualnih prava BiH.

– Karakteristika naših isparivača je da ne dozvoljavaju prolazak tečnog naftnog gasa ka potrošaču i nije potrebno sprečavanje njegovog prolaska kroz gasnu instalaciju elektromagnetnim ventilima i drugim pomoćnim sredstvima. Na taj način smo obezbijedili siguran, precizan rad i smanjili opasnosti pri eksploataciji TNG-a. Potrošači TNG-a, nebitno koje je snage i kapaciteta, dobijaju zadovoljavajuće količine gasne faze koja je pravilno isparila i kontinuirano obezbjeđen dotok – objašnjava Tabak.

Proizvodnja i isporuka isparivača do sada nije bila serijska i išla je prema zahtjevu kupaca. Oni su najčešće bili na teritoriji BiH, Crne Gore i Srbije.

Iako “Eko-Gas” uveliko sarađuje sa firmama iz regiona, imaju u planu da tu saradnju i prošire.

– To planiramo kroz prijateljske odnose sa brojnim serviserima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim zemljama okruženja. Naši prijatelji i kolege rade na propagiranju ovog izuma i proizvoda što polako dovodi do rezultata – navodi vlasnik firme.

Izvor: eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE