spot_img

Firma iz Živinica planira proizvodnju prvog vatrogasnog vozila – Zvanično otvaranje u maju, osiguran plasman za Njemačku

vatrogasci_100816Načelnik Živinica Samir Kamenjaković i direktor novootvorene kompanije Sućo Suad Bešlić potpisali su Memorandum o saradnji kojim su odredili smjernice za stvaranje ambijenta neophodnog za proizvodnju prvog vatrogasnog vozila u BiH, na području Općine Živinice.

Kako je saopćeno na sajtu općine, kompanija Sućo predstavnica je njemačke kompanije Lentner GmbH koja je u januaru ove godine počela rad u Živinicama. Lentner GmbH je prepoznatljiva kompanija na zapadnom i svjetskom tržištu za proizvodnju vatrogasnih vozila koja će također i u Živinicama proizvoditi vatrogasna vozila po najmodernijim njemačkim standardima i normama.

Načelnik Samir Kamenjaković i direktor Suad Bešlić su prilikom potpisivanja Memoranduma, koji ima za cilj da se odredi okvir i olakša saradnja između Općine i pomenute kompanije u područjima od zajedničkog interesa, razgovarali su i o zvaničnom otvaranju nove kompanije na području Općine Živinice koje je planirano polovinom maja.

– Ovom prilikom želim najaviti u Poslovnoj zoni da ćemo imati dvije slične ovakve firme. Ono što želim kazati da će u roku od godinu dana u ovoj firmi raditi preko stotinu mladih ljudi, edukovanih da obavljaju jedne tako visokosofisticirane stvari, da naprave jedno takvo vatrogasno vozilo – rekao je Kamenjaković.

Bešlić je naveo da je on inovator vatrogasnog vozila u Njemačkoj i da proizvodnja raste.

– Mi radimo ne samo za Njemačku nego za cijeli svijet, za Kinu, za Tajvan i neke druge države u Evropi. To su najmodernija vozila, a danas ide sedma isporuka iz Živinica, dosad smo uradili nekoliko vozila za njemačko tržište. Ovdje se samo rade dijelovi, a tamo se uklapaju i pakuje se jedno takvo vozilo. To bih mogao uporediti na primjer sa onim što je nekad radio TAS u Sarajevu, oni su vozili dijelove i sklapali, mi vozimo sirovinu i vraćamo gotov proizvod za Njemačku – rekao je Suad Bešlić, direktor i vlasnik firme Sućo.

Kompanija trenutno ima 15 zaposlenih radnika koji su prošli potpunu edukaciju i spremni su da naprave vatrogasno vozilo na kojem će pisati “Made in Bosnia and Herzegovina” i koje će biti zastupljeno kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu. Također, od septembra će početi i 7 učenika da obavlja praksu u ovoj firmi.

Izvor: eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE