spot_img

Foča: Izgradnja tri nove operacione sale -posao povjeren firmi “Metalos d.o.o.”

U Univerzitetskoj bolnici u Foči u toku je rekonstrukcija stolarije, fasade  i krova, na objektu poliklinike i glavne zgrada ove zdravstvene ustanove. Investicija vrijedna 2,2 miliona maraka dio je projekta energetske efikasnosti  javnih zgrada u RS. Uporedo sa ovom investicijom, u toku je izgradnja i novog operacionog bloka sa hirurškom intenzivnom njegom koju finansira bolnica uz podršku opštine Foča.

foča

Centralni blok fočanske bolnice u okviru prve faze projekta energetske efikasnosti do kraja godine biće u potpunosti renoviran čime će biti ostvarena ušteda energije i do 50 odsto, kao i mnogo bolji uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata iz svih krajeva Srpske.

Iskorak u pružanju kvalitetnih usluga, ali i akreditaciji bolnice donijeće i izgradnja tri nove operacione sale. Posao vrijedan oko 60 000 maraka povjeren je firmi  “Metalos doo” iz Kreševa.

“U pitanju je nadogradnja još jednog sprata koja se radi od čelika, okolo idu termo, sendvič paneli, krov. Radovi dobro idu, očekujemo da ćemo ovaj dio posla završiti brzo. Ovo je vrlo efektivna gradnja, dugotrajan materijal i vrlo je kvalitetno rješenje koje se na zapadu primjenjuje godinama”, pojašnjava predstavnik firme, Vedran Šitum.

Sa Institutom za javno zdravlje RS fočanska bolnica ulazi u projekat izgradnje nove zgrade Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja u kojoj će biti smješten i dio stomatološke poliklinike i bolničkih laboratorija.

“To će biti prostor od 600 kvadratnih metara, od čega će 400 kvadrata biti namijenjeno za Zavod, a stotinu za sadržaje bolnice i Medicinskog fakulteta. Zavod će dobiti profesore, asistente koji već rade na Medicinskom fakultetu, studenti će dobiti praksu, tako da ćemo to sve objediniti”,rekao je direktor Univerzitetske bolnice, Veljko Marić.

U drugoj fazi projekta energetske efikasnosti čija se realizacija očekuje dogodine novo ruho dobiće i preostali paviljoni bolnice. Energetska efikasnost perspektiva je za budućnost, smatraju u opštini Foča.

“Ova bolnica napravljena je prije 60 godina i ovo je najveća investicija u infrastrukturu koliko postoji. Šest blokova bolnice u potpunosti će biti renovirani korz dvije faze projekta energetske efikasnosti čija je ukupna vrijednost 6,2 miliona maraka, što je za ovu lokalnu zajednicu od ogromnog značaja”, rekao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

U saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom RS Univerzitetska bolnica u Foči, u kojoj se godišnje liječi više od 13 000 pacijenata, nastojaće da u narednom periodu osavremeni medicinsku opremu i konačno dobije angio salu.

 

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE