spot_img

Fontana na ulazu u Zenicu na svjetskom nivou

Domaće firme su projektirale, proizvele,  montirale  i  pustile u rad fontanu u Zenici na svjetskom nivou.  Firma ITG d.o.o. Sarajevo, partner firme GRIZELJ Sarajevo, vodeća je firma u projektiranju, proizvodnji i montaži fontana koje su osvježenje i ljepota svakog prostora gdje su instalirane. Od ideje do predivnog prizora trebalo je mjesec dana kontinuiranog truda i rada kako bi fontana zaista bila atrakcija koja oduševljava. Igru boja i vode projektirao je mladi projektantski kadar firme ITG d.o.o. Sarajevo,  koji je oduševio i iznenadio Zeničane ali i regiju.

fontana

Fontana ukrašava i označava početak gradske dionice Glavne gradske magistrale (GGM) i nalazi se na kružnom toku kod Stacionara, na samom ulazu u Zenicu sa Blatuške petlje. Fontana je postavljena u sklopu radova na izgradnji GGM-a, za čiju sigurnost će biti zadužen MUP ZDK-a, obzirom da će uskoro biti postavljen i video nadzor.

Fontana je opremljena sa pjenušcima, slapovima, vodoskocima, a središnja aplikacija ”kruna” podiže vodu i do 5 metara u visinu, što je prava atrakcija. Prizor je kompletiran bojama koje se naizmjenično mijenjaju u vrlo skladnom režimu i ugodnom za posmatrače. Ljepota koja se ogleda kroz igru vodenih animacija  i svjetlosti potpuni efekt dostiže u noćnim satima kada fontana u ambijentu kružnog toka odaje predivnu sliku, na što su izuzetno ponosni uposlenici afirmiranih firmi ITG d.o.o. i GRIZELJ iz Sarajeva, sa lokalnim kooperantima.

Zanimljivo je da je instalirana najsavremenija sofisticirana oprema, softver koji nadzire brzinu vjetra i reguliše visinu vodenog mlaza u skladu sa trenutnim vremenskim uslovima, čime su zaštićeni i fontana a i učesnici u saobraćaju u kružnom toku.

Vrhunski projekat zasigurno će postati prava atrakcija grada Zenica, kojim će se moći ponositi. Građani ne mogu sakriti oduševljenje i ponos što grad posjeduje ovakvo arhitektonsko – građevinsko umjeće.

Projektanti firme ITG d.o.o. i GRIZELJ Sarajevo, Tin i Teo Grizelj već dugi niz godina projektiraju i izgrađuju fontane i uljepšavaju različite enterijere i eksterijere sa svojim fontanama, te se mogu vidjeti igre boja, vode pa čak i muzike. Hajra Šahinović je jedna od projektanata ove vrhunske fontane i navodi: ”Bilo je vrlo teško ali i zanimljivo raditi na ovakvom projektu, a sad kad vidim finalni rezultat mogu samo biti sretna i ponosna”. Za realizaciju projekta korištene su najsavremenije softverske discipline i hardverska  oprema, te su ovo procesno – tehnološko i arhitektonsko – građevinsko rješenje stavili u sami vrh europskih tehnika fontana i vodoskoka.

Strateški razvijena napredna tehnološka rješenja kroz sinergiju znanja, virtualnih vještina, naprednih vrlina, autoriziranih tehnologija, iskustva, primijenjene kvalitete i dugogodišnje uspješne tradicije, čini fontanu neodoljivo lijepom, funkcionalnom u urbanom ambijentu kružnog toka na zadovoljstvo građana i gostiju grada Zenice.

Animacije, piruete i plesajuće fontane su njihova nova atrakcija i nema sumnje da će uskoro biti još atraktivnih ambijenta koji će  biti uljepšani fontanama.

 

Izvor: akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE