Naslovnica Home Grad Banjaluka povećao poresku stopu na nepokretnosti

Grad Banjaluka povećao poresku stopu na nepokretnosti

Poreska uprava Republike Srpske nije mijenjala koeficijente kojima se vrši korekcija tržišne vrijednosti nepokretnosti od 2012. godine, ali je Grad Banjaluka povećao poresku stopu sa 0,18% na 0,20% i izvršio promjenu visine vrijednosti nepokretnosti po zonama i izmjene definisanih zona, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

bl

– Zbog toga što nije riječ o promjeni vrijednosti nepokretnosti, pa posljedično i iznosa poreza na nepokretnost od oko 10%, kako to tvrde zvaničnici Grada Banjaluka, Poreska uprava će na svoju veb stranicu postaviti pregled svih cijena nepokretnosti po zonama, na osnovu Odluke grada – navedeno je u saopštenju.

Iz Poreske uprave ističu da će poreski obveznici na taj način moći sami da provjere tržišne vrijednosti kvadrata nepokretnosti na osnovu svoje lokacije.

– Prošle godine metar kvadratni građevinskog zemljišta u prvoj zoni vrijedio je 270 KM, a u ovoj godini vrijednost metra kvadratnog u posebnoj zoni iznosi 440 KM. Prošle godine metar kvadratni poslovnog prostora u prvoj zoni vrijedio je 2.730 KM, a ove godine vrijednost metra kvadratnog u posebnoj zoni je 3.450 KM – navode iz Poreske.

Novim Zakonom o porezu na nepokretnosti, koji je u primjeni od 1. januara, propisana je obaveza skupštine opština i gradova da, najkasnije do 31. januara tekuće godine, dostave Poreskoj upravi u pisanoj formi odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na svojoj teritoriji i odluku o visini stope poreza na nepokretnosti.

Poreska uprava utvrđuje poresku osnovicu na osnovu visine vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji određene opštine, a koju su u svojim odlukama donijele skupštine opština i gradova i karakteristika nepokretnosti navedenih u poreskoj prijavi za upis u Fiskalni registar nepokretnosti.

Za svaku karakteristiku nepokretnosti Poreska uprava određuje koeficijent kojim se vrši korekcija tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Iz Poreske uprave poručuju da poreski obveznici imaju zakonsko pravo da na uručene poreske račune ulože prigovore ukoliko smatraju da su oštećeni, ali skreću pažnju da svi prigovori koji se odnose na vrijednost nepokretnosti, a posljedica su promjene vrijednosti nepokretnosti na osnovu odluke gradova i opština, kao što je to slučaj sa gradom Banjaluka, neće biti uvaženi, sve dok su na snazi odluke skuština opština i gradova jer za to ne postoji zakonski osnov.

 

capital

Novosti

Kako izračunati količinu čelika za ploču, temelj i stub?

0
Procjena količine čelične armature za betonsku ploču, temelj i stub, grede itd. presudna je za procjenu troškova gradnje.  Projektni crteži koriste se kao osnova...

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime