spot_img

Grad Sarajevo postaje bogatiji za jedan luksuzni hotel

rendering_hotel-city-one-diamond_4U Sarajevu se uskoro otvara novi ekluzivni Hotel CITY ONE Diamond kategorije 4 zvjezdice u centralnoj gradskoj jezgri.

Projektni zadatak je bio izvršiti rekonstrukciju i redizajn individualne stambene vile i transformisati stambeni prostor u prostor hotelskog sadržaja sa svim svojim pratećim elementima koji karakterišu jedan moderan kontinenatalni hotel. Individulni stambeni objekat Vila Hodžić koji se nalazi u ulici Hadžirišića 1 u centralnoj gradskoj jezgri Općine Stari Grad Sarajevo pripada zaštićenoj zoni Baščaršije i sve ingerencije i kompetencije nad ovim prostorom odnosno nacionalnim spomenikom ima Federalno ministarstvo prostornog uređenja što je bio dodatni teret i otežavajuća okolnost ali i profesionalni izazov u rješavanju svih potrebnih dozvola i prevazilaženju svih prepreka koje su se svakodnevno nametale. Sama činjenica da je proces pribavljanja svih potrebnih dozvola za početak građenja trajao više od 22 mjeseca govori o kompleksnosti same lokacije i odnosa lokacije, projekta i objekta kao i nezahvalnoj situaciji u kojoj se nalaze svi mogući investitori koji žele investirati svoj kapital.rendering_hotel-city-one-diamond_1

izgled rekonstruisanog objekata definitivno će ostaviti pečat

Arhitektura same zaštićene zone Baščaršija, blizina Gazi Husrev – begovog bezistana, ostataka Tašlihana, Despića kuća, Hotel Europa govore o kompleksnosti lokacije i svih mogućih arhitektonskih ograničenja koja su se nametala u rješavanju oblikovnosti i budućeg izgleda redizajniranog objekta. Traganjem za izgledom budućeg objekta hotela nije bila namjera da se prilagođavamo starom i da se upustimo u imitaciju arhitekture koja se dešavala u ranijim vremenskim periodima, a koja karakteriše ovu lokaciju, ali takođe nismo težili ni za nametanjem nekih novih trendova po svaku cijenu koji bi bili svojevrsni kontrast okolini a samim tim teško prihvatljivi od strane javnosti. Pored svega navedenog izgled rekonstruisanog objekata definitivno će ostaviti pečat ovoj lokaciji i ostvariti očekivanja značenja same arhitekture što podrazumijeva da objekat pruži sigurnost, ugodnost i toplinu u svakodnevnom korištenju kako internih gostiju tako i eksternih promatrača.

Važno je napomenuti da je postojeći objekat doživio totalnu rekonstrukciju u periodu 1997-1998. godina i od male kuće koja je imala prizemlje i sprat, formiran je 2. sprat i potkrovlje koje je bilo smješteno ispod nepravilnog kosog krova sa više nagibnih ravni. Dok je vanjski izgled objekta rekonstruisan tako da „imitira“ fasade austro – ugaskih objekata unoseći karakterističan izgled arhitekture iz tog perioda kao što je obrada i ukras oko otvora, prilagođavajući se arhitekturi tog prostora. Rekonstrukcija predmetnog objekta koji nije nacionalni spomenik ili zaštićeni objekat iz austro – ugarskog perioda ne predstavlja prepreku intervencije, rekonstrukciji samog objekata ili redizajna fasade tog objekta. Prilikom samog pristupa rješavanju budućeg izgleda bila je moralna obaveza osloboditi takav objekat zarobljen u imitaciji, također vrlo važno eliminirati svaku vrstu koketiranja i imitacije austro – ugarske arhitekture pogotovo u vremenu i periodu u kojem trenutno živimo i pokušati uspostaviti arhitektonsku disciplinu, estetiku i red u prostoru, a pri tome ne narušiti važnost i duh lokacije.rendering_hotel-city-one-diamond_6

Potraga za jednostavnošću, strast za geometrijom i formiranjem pravilnih volumena

Korištenje kamena na fasadi prizemlja objekta, tekstura i drvenog printa na kompakt pločama ventilirajuće fasade objekta korištenog na gornje tri etaže hotela su direktna poveznica elementa i materijala korištenih na prostoru Baščaršije samo u nekom novom obliku i formi koji je karakterističan za vremenski period u kojem trenutno živimo. Potraga za jednostavnošću, strast za geometrijom i formiranjem pravilnih volumena korak po korak doveo je novog izgleda objekta koji će sigurno postati sastavni dio centralne jezgre grada prepoznatljiv kao memorija ove lokacije. Fasada objekta je formirana kao savremena ventilirajuća fasada koja uz otvore omogućava disanje objekta sa završnim layer-om kompakt ploča.

Ulazna partija hola hotela formira prostor recepcije sa lobijem u kojem je smješten lift i vertikalne komunikacije za više etaže. Tri stambene etaže su transformisane u 4 zasebna prostora, 4 sobe sa kupatilom po svakoj etaži. Objekat Hotela će imati ukupno 12 luksuzno opremljenih soba sa velikim i konfornim kupatilom. Dizajniran je enterijer za ugodan i luksuzan boravak koji pruža jak i karakteran prostor koji će sigurno da budi emociju svakog korisnika. Kompletan eksterijer i enterijer je oblikovan i umotan u moderne i savremene materijale, sve vrste instalacija su izvedene po najvećim i najvažnim kriterijima i standardima za ovu vrstu objekata. Svaki detalj eksterijera i enterijera je specijalno dizajniran samo za ovaj objekat, a također i specijalno izrađen kroz sve faze izgradnje i opremanja. Osvjetljenje svih soba i uvlačenje svjetosti u objekat je bila najveća bitka jer je postojeći objekat imao male otvore dok su zidovi bili jako debeli što je predstavljalo problem u osvjetljenosti prostora. Veliki problem ove lokacije je predstavljala totalna neosvjetljenost u večernjim i noćnim satima što je u neku ruku predstavljao nesigurnost korisnika prostora tako da je poseban akcenat bio usmjeren ka razmišljanjima o iluminaciji fasade objekta. Na svim značajnim pozicijama na fasadama prizemlja i spratova ugrađena je vanjska rasvjeta koja treba da prije svega osvjetli objekat u potpunosti, usmjeri akcenat na materijalizaciju objekta, u konačnici predstavlja magnet za sve prolaznike i da doprinese poboljšanju kvaliteta korištenja ove lokacije. Treba podcrtati izuzetno važnost jedne ovakve investicije za urbanu gradsku matricu koja običnu privatnu stambenu vilu tranformira u važan luksuzni hotelski smještaj koji je jako potreban i važan za gradsku jezgru glavnog grada naše države. Grad Sarajevo će sigurno biti bogatiji za jedan luksuzni hotel koji tek treba da postane voljena destinacija posjetitelja ovog grada.

Projektni biro Arhitekt d.o.o.

Glavni projektant Idejnog, Glavnog projekta hotela i Idejnog, Glavnog projekta enterijera:

Sead Hadžibeganović, dipl.ing.arh.

Vlasnik privatne individualne stambene vile koja je bila predmet rekonstrucije i transformaciju u

luksuzni hotel: g-din Subho Hodžić

Investiciju finansira firma:

CITY ONE Diamond d.o.o. Sarajevo

 

m-kvadrat.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE