spot_img

Građevinske firme, zbog trendova bržeg i jeftnijeg načina gradnje, manje koriste ciglu u izgradnji objekata

Cigla je jedan od najkvalitetnijih građevinskih materijala, a zbog svog prirodnog sastava ima i povoljne efekte na zdravlje. Uprkos tome, građevinske firme, zbog trendova bržeg i jeftnijeg načina gradnje, manje koriste ciglu u izgradnji objekata.

cigla

Trenutno u BiH radi osam ciglana, od čega tri u FBiH i pet u RS-u.

Najveći proizvođač cigle u našoj zemlji je IGM iz Visokog. Visoko ima stoljetnu tradiciju u proizvodnji ovog materijala, ali su u IGM-u morali raslojiti proizvodnju pa proizvode druge materijale kako bi opstali na tržištu. Direktor marketinga ove firme Adnan Imamović izjavio je kako nisu trendovi u proizvodnji to što “tjera” ciglu sa tržišta.

“Ima primjera modernih zgrada izgrađenih ciglom, poput BBI Centra u Sarajevu, što je dokaz da cigla nije staromodna. Zelja investitora da što brže i jeftinije grade objekte razlog je što se ona sve manje koristi”, rekao je Imamović.
Dženana Hodžić iz Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala izjavila je da su brzina gradnje i niža cijena glavni razlozi što se investitori odlučuju za beton, a ne za ciglu.
Prema njenim riječima, korištenje betona nema velikog utjecaja na cijenu stanova.

“Materijal od kojeg se grade stanovi manje utječe na cijenu u novogradnji. Ipak je najvažnija lokacija na kojoj se stan nalazi”, zaključila je Hodžić.

 

faktor.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE