spot_img

Gradnja kolosjeka u tunelu „Bela reka“ na Koridoru 11

Kompanija ruskih državnih željeznica RŽD International počela je polaganje kolosjeka u tunelu „Bela Reka” na pruzi Beograd–Bar, saopštila je ta kompanija.

– U tunelu „Bela Reka“ na dionici Resnik–Valjevo, pruge Beograd–Bar, koja je dio evropskog saobraćajnog Koridora 11, počeli su radovi na polaganju kolosjeka, uz primjenu tehnologije elastomernog tepiha – piše u saopštenju.

Kako navode, ova tehnologija je već poznata u svijetu, a sada se, ističu, prvi put primenjuje u okviru modernizacije željeznice u Srbiji.

Tunel, čija dužina iznosi više od 3,8 kilometara, izgrađen je 1958. godine i od tada se nije renovirao.

Kompanija “RŽD internešenel” je započela rekonstrukciju objekta u decembru 2016. godine, a za to vrijeme, kažu, bili su izvedeni radovi na odvodu vode sa zidova tunela i rekonstrukcija njegovog podnožnog svoda.

Nakon zamjene šinskog polja, uređaja i kontaktne mreže, brzina vozova je povećana sa 50 na 120 kilometara na čas, kažu u tom preduzeću.

Radovi na rekonstrukciji dionice Resnik–Valjevo, navode oni, odvijaju se u skladu sa Aneksom 4. 1 uz Ugovor, koji su potpisali “RŽD internešenel” d. o. o. i “Infrastruktura željeznice Srbije” a. d. u decembru 2015. godine.

Planirani rok za realizaciju projekta je, navode, juni 2018. godine, a njegova ugovorna vrijednost iznosi oko 80 miliona dolara.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE