Naslovnica Home Gradnja prve HE u BiH nakon 40 godina počela u petak

Gradnja prve HE u BiH nakon 40 godina počela u petak

Gradnja Hidroelektrane (HE) Vranduk, prve u BiH nakon 40 godina, počela je u petak.  Prve građevinske mašine izašle su na gradilište novog razvojnog projekta i počele s radom na proširenju pristupnih puteva, promjeni toka rijeke Bosne i rušenju objekata za koji je eksproprijacija davno završena. 

he_vranduk

Senad Salkić, direktor za kapitalne investicije „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), pozdravio je izlazak mašina na teren te pojasnio da će krajem augusta biti upriličena svečanost kojom će se ozvaničiti početak radova.

“Do tada će dobar dio posla biti urađen, govorim o pripremama, naravno. Potrebno je sada promijeniti tok rijeke, a najvažnije je da su mašine izašle na teren. Znam da su ljudi nestrpljivi, da ne vjeruju u najave, izjave, ali kada su mašine na terenu, onda svi mogu vidjeti da se radi o ozbiljnom projektu i o ozbiljnom pristupu” – kaže Salkić.

Poštujući sve procedure, izradu glavnog projekta i njegovu reviziju, gradnja HE Vranduk postala je i jedan od projekata o kojem se svakodnevno razgovara i na kojem se svakodnevno radi u EPBiH.

“Nama je ovaj projekt bitan i mi smo od početka pristupali sa stavom da se konačno krene u konkretnu realizaciju, a da to ne ostaje samo mrtvo slovo na papiru, kao što je bilo do sada” – dodaje Salkić.

Inače, radi se o gradnji hidrocentrale koja će biti u vlasništvu EPBiH. Ugovor o gradnji potpisan je početkom godine s čelnicima konzorcija kompanija „Strabag“ i „Končar“, koji su dostavili najbolju ponudu za ovaj veliki posao.

Potpisan je ugovor po sistemu „ključ u ruke“, a obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

Nakon završetka projektne dokumentacije, rok za okončanje radova je 46 mjeseci.
Prema najavama firmi koje su dobile ovaj posao, jezero Vranduk bit će dugo šest kilometara, dok će visina brane iznositi 19, a dužina 120 metara.

 

avaz.ba

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime