spot_img

Gradnja prvog luksuznog hotela Hilton u BiH počinje u septembru

Vlasništvo nad 65% objekta bivšeg Feroelektra u ulici Mula Mustafe Bašeskije br.16, koje je imala Općina Stari Grad, od danas pripada firmi KOL d.o.o. Sarajevo. Kupoprodajni ugovor o prodaji nekretnine potpisali su danas u prostorijama Općine Stari Grad načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Fatih Kol, direktor i vlasnik firme KOL d.o.o. Sarajevo.

hilton

Prethodno je Općinsko vijeće Stari Grad na sjednici održanoj prošlog mjeseca usvojilo prijedlog zaključka o rješavanju statusa ovog objekta na način da se formi KOL d.o.o, po pravu preče kupovine, proda općinski dio objekta za iznos od tri miliona KM.

U septembru će ova firma na mjestu nekadašnjeg objekta Ferolektro početi gradnju luksuznog hotela HILTON, prvog u Bosni i Hercegovini. Prvi Hotel Hilton u BiH trebao bi biti izgrađen za 18 mjeseci.

Prilikom potpisivanja načelnik Hadžibajrić je podsjetio da je Fatih Kol prethodno otkupio vlasništvo nad 35% dijela objekta od ranijeg vlasnika Zlatka Krainovića, kao i da je izmirio obaveze prema svim nosiocima stanarskih prava u objektu.

“Općina Stari Grad, na osnovu odluke koju je donijelo Općinsko vijeće, danas prodaje svoj dio objekta firmi KOL d.o.o. koja će na tom mjestu izgraditi jedan moderni hotel istih gabarita i vanjske fasade kakva je ranije bila jer se radi o objektu koji je pod zaštitom države i vanjski izgled mora ostati isti. Što se tiče enterijera objekta, on će biti prilagođen namjeni hotela, a imat će i dvije etaže podzemnih garaža, „pojasnio je Hadžibajrić. Otkrio je i o kojem se ekskluzivnom lancu hotela radi. „Evo, prvi put ćemo reći da će se na mjestu bivšeg Feroelektra izgraditi hotel Hilton”, kazao je Hadžibajrić.

Fatih Kol je kazao da je ovo veoma važan dan za njega i da je veoma zadovoljan razvojem situacije i ovom saradnjom jer će općina Stari Grad, Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobiti luksuzni hotel Hilton grupacije, prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

“Ovo će zasigurno dodatno privući mnoge ljude u općinu Stari Grad, a osim toga u ovom hotelu će posao dobiti 60 ljudi. Radovi na izgradnji hotela počet će u septembru ove godine, a odvijat će se u tri smjene, pa se nadamo da ćemo već za godinu i pol završiti gradnju”, kazao je Kol. Ukupna vrijednost investicije je 10 miliona eura, ne računajući sredstva za kupovinu objekta.

 

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE