Naslovnica Home Gradnja Turskog toka bi mogla da počne uskoro

Gradnja Turskog toka bi mogla da počne uskoro

Rusija je svjesna spremnosti Bugarske da obnovi projekat Južni tok, ali su za to potrebne čvrste zakonske garancije Evrope, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin poslije sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.
turski-tok
– Sada vidimo i svjesni smo toga da bugarska strana želi da se vrati ovom projektu, ali mi smo pretrpjeli izvesne gubitke zbog odbijanja evropskih partnera da se realizuje ovaj projekat. Namjere sada nisu dovoljne, već su nam potrebne apsolutno čvrste garancije pravne prirode. Nijedna od njih sada ne postoji – rekao je Putin.
Bugarski premijer Bojko Borisov je prije nekoliko dana izjavio da su Sofija i Moskva dogovorile formiranje radnih grupa koje će pronaći način za obnavljanje radova na dva energetska projekta, Južnom toku i nuklearnoj centrali Belene.
Ruski Gazprom je 2014. godine otkazao izgradnju Južnog toka kojim je prirodni gas trebalo da se doprema do južnih zemalja Evrope preko Crnog mora, nakon što je EU primorala Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj gasovod, kako je saopšteno, prekršio evropske propise o konkurenciji.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je i da nema sumnji u pogledu implementacije projekta izgradnje gasovoda Turski tok kojim će se isporučivati ruski gas Turskoj i njegova realizacija bi mogla da počne uskoro.
– Od samog početka gledamo na Turski tok kao na priliku proširenja naše saradnje sa Turskom i sa Evropom u gasnoj sferi, a ne kao na alternativu projektu Južni tok – rekao je Putin.
Jedan segment Turskog toka je, kako je rekao, ekskluzivno predviđen za domaće potrošače u Turskoj, i taj segment ne bi trebalo da bude predmet bilo kakvih sumnji, a njegova implementacija bi mogla da počne u najskorijoj budućnosti.
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je zvanična Ankara spremna da Evropi vrati isporuke prirodnog ruskog gasa putem gasovoda Turski tok, navodeći da će taj projekat biti realizovan.
Tanjug

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime