spot_img

Gradski trg u Leskovcu na dugačkom štapu, centar parka u privatnom vlasništvu

Iako se nekoliko godina najavljuje izgradnja trga u centru Leskovca, još uvijek je neizvesno kada će početi radovi jer imovinski odnosi nisu rješeni, a Jugmedia otkriva da je dio parka ispred hotela „ABC“, zapravo, vlasništvo penzionisanog profesora fizike leskovačke Gimnazije. Profesor u penziji Branislav Đorđević, potražuje putem Zakona o restituciji zemljište na kome se nekada nalazila limarska radnja njegovog očuha, kasnije kafana „Radan”. Pored njega, javilo se još nekoliko vlasnika, među njima i Savez samostalnih sindikata za Jablanički okrug, Vojska Srbije kao i neki od nasljednika leskovačke porodice Vojvodić.

– Radovi će morati da sačekaju dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi sa Vojskom i Savezom samostalnih sindkata – kazao je prije 8 meseci direktor JP Urbanizam i izgradnja Milenko Milenković, prećutkujući činjenicu da su i privatna lica vlasnici dijela parka.

Naime, grad Leskovac je zatražio i nedavno dobio rješenje Vlade Srbije o utvrđivanju javnog interesa nad spornim zemljištem, poslije čega sledi eksproprijacija zemljišta bez obzira da li je jedan njegov dio u postupku restitucije.

Istovremeno, Poreska uprava je napravila procjenu tržišne vrijednosti po metru kvadratnom, koja iznosi 5.539,13 dinara. Riječ je o petnaestak parcela sa više vlasnika, ali nije uspelo da se sazna o kojoj je ukupnoj površini riječ.

– Prema dosadašnjem iskustvu, trećina vlasnika zemljišta se ne složi sa procjenom koju daje Poreska uprava, tako što se zahtjeva veća cijena. U takvim slučajevima oni imaju pravo da na sudu potražuju, po njima, pravedniju novčanu naknadu, a takvi procesi traju godinama – objašnjava izvor, uključen u cijeli proces.

Grad Leskovac je za izgradnju trga opredjelio 50 miliona dinara, koji se prenose iz godine u godinu, s naznakom da to nije i konačna suma.

Pored toga, novcem građana ranije je za 8 otkupljenih idejnih arhitektonskih rješenja centralnog gradskog trga plaćeno 700.000 dinara. Na tu sumu treba dodati i onu za eksproprijaciju zemljišta.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE