spot_img

Guggenheim Art platforma

Tip: Natječaj

Klijent: Solomon R. Guggenheim Foundation

Površina: 12 100 m²

Lokacija: Helsinki, Finska

Status: idejno rješenje

IZVOR: AHAKNAP


Guggenheim Art platforma predstavlja poznat i prepoznatljiv arhetip na inovativan, tehnički napredan i održiv način. To je kolekcija prostora koji podstiču dinamiku i sinergiju u razmjeni ideja. Guggenheim Art Platforma dizajnirana je kao fokusna tačka uz rijeku, park i grad. Svaka strana muzeja orijentiše se i prilagođava okruženju i njegovim specifičnim kvalitetima. Kao sastavni dio projekta je pješački most koji povezuje Laivasillankatu ulicu i povezuje muzej direktno sa Tahtitornin parkom, čime produžava muzejski trg sve do parka te time otvara mogućnosti za još bolju interakciju između javnog i izložbenog prostora.

Koncept

Guggenheim Art Platforma organizovana je kao set složenih platformi od kojih svaka ima svoje prostorne i funkcionalne odlike. Ovakvom postavkom inkorporiani su neki tradicionalni muzejski elementi sa fleksibilnim okvirom koji osigurava prostor muzeja u budućnosti. Glavni izložbeni prostori – art platforme – poredane su na četiri etaže povezane komunikacijskim atrijem. Ostavljen je prostor za formiranje dodatnih komunikacija koje bi bile prečice, a koje bi se mogla formirati u skladu sa budućim potrebama. Ovi prostori su zamišljeni da odražavaju konstantnu promjenu i aktivnosti unutar muzeja. Dok se krećete kroz Guggenheim Art Platformu neprestano se u dodiru sa različitim historijskim slojevima Helsinkija. Vizure iz muzeja prema gradu od jednake su važnosti kao i vizure iz grada na muzej, jer vam niti u jednom momentu ne dopuštaju da izgubite iz vida reperne tačke grada sa svim njihovim karakteristikama.

Samoodrživost/Struktura/Materijal

Drveta kao resursa u Finskoj ima u izobilju i uz uslov odgovornog eksploatisanja, sigurno je najbolje sredstvo koje arhitekti i nženjeri imaju na raspolaganju u redukciji efekta staklene bašte i pohranjivanja ugljenika u zgradama.Osnovni strukturalni princip korišten za novi Guggenheim muzej je vanjski mega okvir, formiran od četiri masivna stuba od lameliranog drveta, sa ukrutom krovne konstrukcije.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE