spot_img

Hohez Holz uredi

Novi objekat niče iz zemlje usred šumskog proplanka, doma jedne od najvećih evropskih pilana. Međusobna igra svjetla, sjene i drveta. Kuća ukorijenjena u šumi. Dom za administraciju Ziegler Grupe, upravo na mjestu gdje je započela priča o uspjehu porodične kompanije, priča koja je izgrađena od samog materijala s kojim kompanija svakodnevno radi. Danas je Ziegler Group porodična kompanija sa globalnim poslovanjem sa sjedištem u Betzenmühle/Plößbergu u regiji Gornji Pfalz. Osnovne poslovne aktivnosti su u oblasti prerade drveta.

 

Poslovna odjeljenja kompanije uključuju i logistiku, mašinstvo, razvoj softvera, upravljanje šumama, dizajn enterijera i izgradnju montažnih kuća, na nekoliko lokacija i približno 1400 zaposlenih. U potrazi za prikladnim mjestom u šumi koja okružuje pilanu, pitali smo se zajedno sa graditeljima: šta tačno želimo i gdje želimo da ovdje rastemo? I pronašli smo savršeno mjesto: na najvišoj tački parcele, gdje se sijeku šuma i proizvodni prostor. Nakon sudjelovanja u kolektivnim radionicama rodila se ideja: uzeli bismo najraniji proizvod iz asortimana Ziegler, stabljiku smreke visine 19 metara i od nje sagradili kuću.

Izvana skoro možete čuti proizvode Ziegler koji sviraju uglas, ritmičnu povorku stabala koji okružuju zgradu poput muzičkih nota. Drvo služi kao prirodni filter, kako iznutra tako i izvana, uz dodatnu hladovinu zahvaljujući tekstilu koji pruža zaštitu od sunca, a u osnovi je fasada od stakla, drveta i metala. Dvije kocke dižu se poput stabljike drveta, s dva unutrašnja dvorišta između njih. Svaki zaposlenik ima svoj prozor. Ovaj koncept nastavlja se kroz unutrašnjost konstrukcije, kvaliteta drveta postaje sve profinjenija i kuća čini sve naredne korake u obradi drveta vidljivim, od sirovog drveta šankova, do profinjenih drvenih površina uredskog namještaja.

Drvo u svojoj potpunoj raznolikosti, što se ogleda u kvaliteti, kvalitetu i boji. Nova administrativna zgrada je građevina od čistog drveta s poprečno laminiranim drvenim zidovima i pokrovima, te dva izložena betonska stubišta za slučaj nužde izrađena od brušenog sirovog kućišta. Također smo željeli stvoriti inovativne nove načine za primjenu dreta kao građevinskog materijala i pronaći moderna rješenja za njegovu upotrebu. Kuća povezuje, oblikuje identitet i stvara savršenu radnu atmosferu – gdje su svi aspekti kreativnog procesa, od administracije do produkcije, uvijek transparentni i dostupni. Građevinarima je bilo važno da svi rade zajedno, uz komunikaciju i transparentnost, u prostoru koji ima perspektivu i dostupnost drugim kolegama i okolnoj šumi.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE