spot_img

Hrvatska prodaje osam velikih državnih kompanija

Hrvatska Vlada skinula je sa liste trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa osam velikih kompanija za koje je predviđena privatizacija, među kojima su Podravka i Croatia Airlines.

ca

Osim ove dvije kompanije, privatizacija je predviđena i za vodeću hrvatsku nautičku kompaniju ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Luku Rijeka, Croatia banku i Croatia osiguranje.

Riječ je o kompanijama u kojima država ima vlasnički udio, a čija prodaja može početi kada se ostvare potrebne zakonske izmjene. Rok za njihovo provođenje je lipanj.

U obrazloženju odluke se navodi da je Vlada, pri donošenju Nacionalnog programa reformi za 2016. godinu, najavila smanjene budžetskog deficita i javnog duga pomoću prodaje državne imovine, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić rekao je da je ova odluka Vlade, u skladu sa namjerom da se od aktivacije državne imovine do kraja godine ostvari 1,6 milijardi kuna prihoda.

Poslanici Mosta, člana vladajuće koalicije u Hrvatskoj, Ivan Kovačić i Miro Bulj usprotivili su se privatizaciji ovih kompanija, ističući da one moraju biti baza za razvoj Hrvatske.

Prema izmjenama koje je usvojila hrvatska Vlada, kompanija broj jedan od strateškog i nacionalnog interesa postaje INA, koja je do sada bila na 53. mjestu.

 

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE