spot_img

HYDRO BUILDING SYSTEMS I SAINT-GOBAIN GLASS udružuju snage kako bi predvodili na tržištu fasada sa smanjenom emisijom CO2

Zajedno, Hydro Building Systems i Saint-Gobain Glass pokreću dekarbonizaciju i podržavaju građevinsku industriju u realizaciji održivih fasada u smislu istinske cirkularne ekonomije. Obje kompanije su pioniri u proizvodnji komponenti sa smanjenim CO2, a sa visokim procentom recikliranih materijala. Kod Hydro Building Systems-a ovo se posebno odnosi na aluminijumske fasade napravljene od Hydro CIRCAL 75R, a u Saint-Gobain Glass-u na ORAÉ staklo.

INOVACIJE SA NISKIM OTISKOM CO2

 Hydro CIRCAL 75R je visokokvalitetna legura aluminijuma koja je predstavljena 2019. godine i sastoji se od najmanje 75% recikliranog aluminijumskog otpada (aluminijuma na kraju životnog ciklusa). CO2 otisak Hydro CIRCAL 75R je jedan od najnižih na svijetu: 2,3 kg CO2 po kg aluminijuma. ORAÉ je naziv za novo staklo koje nudi najniži CO2 otisak na svijetu. Prema Deklaraciji o ekološkim proizvodima (EPD), ORAÉ ima verifikovani CO2 otisak od samo 6,64 kg CO2 ekvivalenta po m² (debljine stakla od 4 mm). Ova brojka predstavlja smanjenje od 42% u usporedbi sa osnovnim evropskim čistim staklom Saint-Gobain Glass-a. To se postiže korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora i recikliranim sadržajem od 64%.

Građevinska industrija je odgovorna za 39% godišnje emisije stakleničkih plinova širom svijeta. Saint-Gobain Glass i Hydro Building Systems – koji uključuju brendove TECHNAL, WICONA, SAPA i DOMAL, kao i nedavno stečeni HUECK brend – zajednički su posvećeni održivom razvoju i podršci graditeljima i arhitektima u stvaranju održivih zgrada sa niskom razinom emisija. Prema studiji o procjeni životnog ciklusa fasada, procjenjuje se da bi vezani CO2 u fasadi mogao biti smanjen i do 50% korištenjem kombiniranih sistema Hydro CIRCAL 75R i ORAÉ proizvoda – kao što su COOL-LITE XTREME ORAÉ solarno kontrolno staklo.

CILJANE INVESTICIJE U „URBAN MINING“ I KRUŽNO GOSPODARSTVO

 Posljednje, ali ne i najmanje važno, zbog sve oštrijih propisa o emisijama i sve oskudnijih sirovina, interes za takozvano urbano rudarstvo (urban mining) raste širom svijeta. Hydro Building Systems i Saint-Gobain Glass odvojeno ulažu u razvoj „urban mining“ partnerstava širom Evrope, djelujući dosljedno u skladu sa svojim pristupom održivosti. Obje kompanije su pokrenule inicijative za prikupljanje i recikliranje otpada od aluminijuma i stakla, čime se promovira kružno gospodarstvo sa dodanom vrijednosti. Ulaganjem u reciklirane i reciklirajuće proizvode i promovirajući kružno gospodarstvo, graditelji ne samo da mogu smanjiti CO2 izoliran u zgradi i postići veću EoL vrijednost, već i imati koristi od evropskih grantova.

Henri Gomez, potpredsjednik u Hydro Building Systems, objašnjava: “Prije deset godina, započeli smo naš put prema dekarbonizaciji zgrada sa Hydro CIRCAL 75R i sada nastavljamo da prednjačimo sa Hydro CIRCAL 100R. Kroz naše partnerstvo sa Saint-Gobain Glass-om, idemo daleko iznad zakonskih zahtjeva.” 


Na kraju, Bruno Mauvernay, direktor poslovne jedinice staklenih fasada u Saint-Gobain-u, dodaje: “Zahvaljujući kombinaciji naših inovacija sa smanjenim CO2, ORAÉ i Hydro CIRCAL 75R, sada smo u mogućnosti da razvijemo fasade otporne na budućnost koje sadrže oko 50% manje vezanog CO2 u usporedbi sa standardnom fasadom. Na ovaj način možemo uključiti i graditelje i arhitekte u našu posvećenost CO2 neutralnosti.”

Obje tvrtke zainteresirane su za izgradnju dugoročnih partnerstava s drugim dionicima, produbljivanjem istraživanja u razvoju sve održivijih proizvoda i nastavljanjem pionirskog rada u tim područjima nadilazeći ono što zahtijeva zakon.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE