spot_img

I za adaptaciju potrebna građevinska dozvola

i-za-adapraciju-potrebna-gradevinska-dozvola-0303Renoviranje stana, osim većih finansijskih sredstava, zahtjeva i dodatno vrijeme za dobijanje građevinske dozvole za izvođenje radova, ali i odobrenje upravnika zgrade. Adaptacija bez papira, ukoliko sa komšijama niste u prijateljskim odnosima, sugrađanima iz džepa može izbiti i 50.000 dinara, ali i obustavu radova po nalogu nadležne inspekcije.

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada zaštitio je komšiluk od nesavjesnog izvođenja radova u susjednom stanu, ali vlasnicima nametnuo dodatne obaveze, i finansijske i administrativne. Dok se za krečenje, lupanje pločica i ljepljenje novih vlasnici stanova nikome ne moraju pravdati, veći građevinski radovi zahtjevaju posjedovanje manje građevinske dozvole, koja košta najmanje 6.000 dinara. Tako adaptacije poput rušenja unutrašnjeg zida, mijenjanja stolarije ili zamjena centralnog grijanja spadaju u investicione radove, koje zahtjevaju određenu dokumentaciju i dozvole nadležnih institucija.

Procedura dobijanja građevinske dozvole podrazumjeva najprije slanje elektronskog upita Opštini, na kojoj se nalazi stambeni objekat. Uz zahtjev za dobijanje male građevinske dozvole dostavlja se i idejni projekat sa potpisom odgovornog projektanta i dokaz o vlasništvu nad nekretninom.

Ukoliko se upustite u nelegalno investiciono održavanje, kako ga Zakon definiše, koje podrazumjeva sve one radove koji utiču na normalno korištenje ostalih stambenih jedinica u objektu, na vrata mogu pokucati građevinski inspektori. Kaznene mjere su obustava radova, zahtjev za nabavku dozvole ili vraćanje objekta u prvobitno stanje. Ipak, najoštrija kaznena mjera novog Zakona je plaćanje iznosa od 50.000 dinara.

Ove kaznene mjere važe i kada je riječ o promeni spoljne fasade. Naime, vlasnici stanova ne smiju krečiti niti izvoditi druge radove na adaptaciji fasade samo na spoljnoj površini svog stana, već to moraju učiniti na nivou cijele vertikale. Zbog toga je potrebno na nivou skupštine stanara podnijeti zahtjev, a ne pojedinačno.

Ipak, ukoliko se sugrađani odluče samo za tekuća održavanja, poput zamjene sanitarija, podnih i zidnih obloga, nikome se ne moraju pravdati, pa ni upravniku zgrada.

– Tekuće održavanje podrazumjeva oštećenja koja nastaju upotrebom objekta ili radi otklanjanja tih oštećenja, a sastoje se od pregleda, popravki i preduzimanja preventivnih i zaštitnih mjera, odnosno svi radovi kojima se obezbjeđuje održavanje objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti – navodi se u Zakonu.

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada predviđa i novine u slučaju adaptacije u zaštićenim zonama. Vlasnici tih objekata moraće prvo da se obrate Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a nakon toga i nadležnim institucijama. Rok da ministarstvo izda dozvolu vlasniku stana za početak radova je 15 dana, ali će u dozvoli jasno biti naznačeno šta se od vlasnika očekuje.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE