spot_img

Idejni projekat sportske dvorane u Prijedoru

master.  inž. arh: Vladan Golijanin

Lokacija i okolina

Projektovani objekat je rađen na teritoriji grada Prijedora. O atraktivnosti lokacije najbolje govori činjenica da je zamišljena dvorana pozicionirana neposredno uz gradski fudbalski stadion, gradski park (sa juga), dok se sa sjeverne strane lokacije proteže glavni magistralni put  M4.  Mladi arhitekta Vladan Golijanin kaže da je idejni projekat radio prije nekoliko godina, tačnije 2012-te godine.

Ističe da je lokalitet jako povoljan za gradnju jednog ovakvog objekta, jer se nalazi uz postojeći stadion sa kojim bi formirao jedan sportski urbani blok. Odabrana lokacija infrastrukturno je jako dobro povezana sa cijelim gradom, a posebno saobraćajnom mrežom koja je jedan od preduslova za ulazak u razrade i realizacije ovakvih javnih objekata.

U prilogu situacionog rješenja možemo primijetiti da se oko predmetne lokacije nalazi ”tampon” pojas zelenih površina. Kako kaže arhitekta, zamislio je te površine kao uređene javne parkovske površine koje bi formirale zajedno sa sportskim kompleksom jedan dominantan i kvalitetanurbani ”kutak” u gradu.

Međutim, danas je na terenu nesto drugačija sitaucija. Dosta slobodnih parcela je ”prekriveno” novim objektima kao i vidno promjenjenim rezimom saobraćaja. Sa istočne strane lokacije se nalazi tržni centar Robot uz koji je veliku površinu zauzeo parking prostor.

Uz tržni centar nalazi se konstruktivni skelet sportske dvorane koji već duže vrijeme stoji bez pomaka. Ovim uvidom jasno se može zaključiti da je velikom potražnjom slobodnih kvalitetnih parcela, te inicijativama investitora okruženje predmetne lokacije izgubilo karakter sportskog centra.

Ukratko o samom projektu

Objekat javne sportske dvorane projektovan je sa kapacitetom 3500 ljudi. Objekat je rađen tako da zadovolji evropske standarde objekata ovog tipa.

Sportska dvorana je projektovana kao skeletna konstrukcija kaja je prekrivena krovnom konstrukcijom od lameliranih nosača. Oblikovno objekat je pravilne geometrijske forme. Isti posjeduje ulaze – izlaze sa svih strana. Sportska dvorana je funkcionalno podjeljena u blokove kao što su: prostori za sportiste, delegate, sudije; prostori za medijsku podršku; prostori za vip osobe i upravu; prostori za posjetioce – navijače. Također, u prizemlju objekta su poslovni sadžaji koji nude razonodu i čine objekat konstantno živim, a ne samo kada su u pitanju sportska dešavanja.

Igralište je orijentisano u pravcu fudbalskog stadiona, odnosno pravac sjever – jug. Vizuelno najdominantniji detalji na objektu jestu krovni lamelirani nosači sa ispunama od ojačanih stakala. Ovakav vid krovne konstrukcije pored svoje estetske i funkcionalne uloge doprinosi dosta na kvalitetnom osvijetljenju enterijera prostora. Osim neizbježnih parking prostora ostatak parternog uređenja najviše zauzimaju ozelenjene površine koje doprinose prirodnom ambijentu. Parterno uređenje prostora oko stadiona predviđeno je sa što više rastinja.

Autor projekta ističe da bi ovakav objekat sigurno postao reprezent grada Prijedora i riješio bi mnoge probleme odnosno zadovoljio potrebe jednog od većih centara u Republici Srpskoj.

”Moramo unaprijed razmišljati o strukturi grada, njegovom širenju, potrebama, resursima, strategiji, i sve to, planirati, unositi ideje u planske dokumentacije, te birati najbolja rješenja i sprovoditi ih u djela. Jedino tako ćemo sebi stvoriti konfornije i kvalitetnije okruženje. Posebno se to odnosi na koncept javnih objekata od velike važnosti kao je ovaj”, ističe Golijanin.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE