spot_img

Iduće godine izgradnja TE Banovići: Domaćim firmama kolač od 70 mil. EUR

Dugo najavljivani projekat izgradnje TE Banovići trebao bi zvanično početi u julu ili augustu iduće godine, potvrdio je u Tuzli u okviru održavanja Business Strategic Foruma, direktor kompanije Munever Čergić.

banovici

Kazao je kako će realizacija jednog od najvećih projekata u zemlji – izgradnja termoelektrane u Banovićima itekako doprinijeti daljem razvoju preduzeća, otvaranju novih radnih mjesta, proširenju postojećih kapacitet.

Ugovorena vrijednost projekta koji će biti završen po sistemu “ključ u ruke” je 405 miliona eura.

“Od januara pregovaramo sa bankama, tako da je dogovoreno učešće kineske banke sa 85 posto. S obzirom da je Vlada Federacije BiH ranije dala svoju garanciju za projekat u narednih 15-20 dana od strane banke će biti pregledana i dokumentacija o sposobnosti budžeta Federacije BiH”, kaže Čergić, ističući kako očekuje da do kraja ove godine bude potpisan ugovor sa bankom, nakon čega se stvaraju uslovi za zvaničan početak projekta.

U prvih šest mjeseci  ističe će se raditi izvedbeni projekti, nakon toga slijedi pribavljanje građevinske dozvole, a potom građevinski radovi.

Dogovorom je predviđeno da javne nabavke radi kineski partner, on će prikupiti po tri ponude. Također, jedan od dogovora jeste angažovanje domaće operative, posebno iz Tuzlasnkog kantona.

“Prema dogovoru 20 posto od vrijednosti projekta treba pripasti domaćim kompanijama, što je u ovom slučaju 70 miliona eura. Iskustva iz TE Stanari govore da će to biti čak i više”, zaključuje Čergić.

Inače, prema ranijim najavama tokom izgradnje TE Banovići očekuje se da će na terenu stalno biti angažovano oko 1.000 radnika, koji će graditi objekte. Plano je predviđeno da gradnja traje od tri do četiri godine.

 

 

 

(akta.ba)

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE