spot_img

Inovacije: Inženjeri koriste snagu vjetra da stvore protein, kako bi smanjili glad u svijetu

Kreativnost istraživača raste iz dana u dan. Koristeći energiju iz obnovljivih izvora, stvaraju korisne primjene za čovječanstvo.

U nastavku, u video isječku na kraju članka, detaljno je prikazano kako istraživači naporno rade na razvoju novih tehnologija koje bi dodatnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pretvorile u protein. Tehnološki univerzitet Lappeenranta (LUT) i VTT Tehnički istraživački centar Finske izveli su jedan takav veliki eksperiment.

U praksi su sve sirovine dostupne iz zraka, a u budućnosti se tehnologija može, primjera radi, premjestiti u pustinje i druga područja suočena sa glađu. Potrošač ovu energiju može koristiti za proizvodnju potrebnog proteina.

Dugoročno, protein stvoren s električnom energijom mogao bi se koristiti u kuhanju i sirov. Smjesa je vrlo hranjiva, s više od 50 procenata proteina i 25 procenata ugljikohidrata, ostatak su masti i nukleinske kiseline. Konačni proizvod može se modificirati mijenjanjem organizama korištenih u proizvodnji.

Prema procjenama istraživača, ovaj genijalan proces stvaranja hrane iz električne energije može biti gotovo 10 puta energetski učinkovitiji od uobičajene fotosinteze koja se trenutno koristi za uzgoj soje i drugih proizvoda.

Mogućnosti ove tehnologije su beskrajne, a najvažnije je smanjenje gladi u svijetu. Naravno, s obnovljivim izvorima, tu su i mnoge druge eko-friendly prednosti.

Pogledajte video:

https://www.youtube.com/watch?v=qSa0rw4s-xE

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE