spot_img

Inovacije u grijanju (koje bi mogle oblikovati budućnost)

Ova rješenja mogla bi povećati efikasnost, smanjiti troškove i zadovoljiti klijente.

Uz sve veću prisutnost tehnologije, klijenti zainteresovani za kupovinu domova očekuju da će ti objekti biti opremljeni najnovijim tehnološkim naprecima, a sistemi grijanja nisu izuzetak. Cijela industrija grijanja prolazi tehnološku revoluciju da bi ostala u korak s potrebama i željama klijenata.

Klima uređaj koju aktivira kretanje

Inžinjeri na Institutu tehnologije u Massachusettsu osmislili su novi dizajn klima koji koristi senzore  aluminijske šipke koje vise s plafona. Kretanje aktivira te senzore, drugim riječima, klima je upaljena samo ako je neko prisutan.

Čini se kao jednostavna ideja, međutim, ova vrsta prototipa samo je jedan od primjera budućnosti sistema za grijanje koji će biti kompaktniji, prenosivi i koji će pomoći kod smanjenja energije i troškova.

Klima uređaj na toplotni pogon

Još jedan dizajn koji se implementirao je klima uređaj na toplotni pogon. Australijska kompanija Chromasun proizveli su jeftiniju alternativu klasičnim klima uređajima, koji još uvijek nije rasprostranjen u svijetu tehnologije. Međutim, ovi uređaji imaju sistem koji koristi sunčevu energiju i koji se dopunjava prirodnim gasom, zbog čega je visoko efikasan i utjecajan.

Toplotne pumpe sa dvostrukim gorivom

Nekoliko kompanija iz SAD-a ponudili su proizvode koji se oslanjaju na koncept toplotne pumpe s dvostrukim gorivom. Vodi se argument da su toplotne pumpe efikasnije i pružaju najveću moguću ugodnost ako se koriste u kombinaciji s gorivom. U ovom slučaju, sistem je kombinacija električne toplotne pumpe i plinske peći.

Na niskim temperaturama, pumpa koristi toplotu gasa kako bi maksimizirala efikasnost. Ako se temperatura popenje iznad 35 stepeni, tada sistem preuzima elektricitet. Početni troškovi toplotne pumpe s dva goriva su više od konvencionalnog sistema, ali količina novca koju potencijalno možete uštedjeti u narednih nekoliko godina više nego nadoknađuje troškove.

Geotermalne toplotne pumpe

Na isti način, geotermalna tehnologija veliko je ulaganje koje obećava uštedu novca u toku cijelog života. Geotermalne toplotne pumpe postoje još od 1940-ih, pa nisu tačno ‘nova’ tehnologija. Ipak, tek u posljednje vrijeme je ponovo izronila. Sa sve više vlasnika koji su shvatili važnost ekološkog pristupa, geotermalne toplotne pumpe su postale popularnije. Geotermalna toplotna pumpa svoju energiju dobiva direktno iz zemlje kroz podzemnu povezanu cijev koja upija toplotu i prenosi je u dom. Kada je potrebno hlađenje, proces se odvija obrnutim putem, pri čemu pumpa izvlači toplotu iz doma.

Glavni bonus geotermalne toplotne pumpe je dostupnost besplatne tople vode. Stoga, ako razmišljate o instaliranju geotermalne tehnologije u vašem domu, pitajte svog tehničara o ovoj vrijednoj pogodnosti.

HVAC heating and air conditioning residential units

Toplota od kompjutera

Ako ste vlasnik laptopa i ako ste ga ikad koristili nekoliko sati uzastopno, onda znate koliko toplote proizvede. Jedan od inovatora, Lawrence Orsini, osnivač Project Exergy, to je i primijetio. Zbog toga je i krenula teorija da bi se kompjuteri mogli koristiti kao sistemi za grijanje.

Iskoristiti toplotu iz proizvoda koji već koristite svaki dan pametna je ideja. Zabavno je „nagađati“ o budućnosti tehnologije grijanja, hlađenja ili ventilacije, ali samo će vrijeme pokazati koji će sistemi uspjeti osigurati svoje mjesto na tržištu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE