spot_img

INTERVJU Dalila Fejzagić, mlada arhitektica i vlasnica Studija “Zidovi”

dalila-fejzagic-3-of-5-2Mlada arhitektica i vlasnica Studija “Zidovi” iz Sarajeva Dalile Fejzagić jedan je od svijetlih primjera kako se predanim i kvalitenim radom za vrlo kratko vrijeme može postići odličan uspjeh u Bosni i Hercegovini. Naime, Dalila je za samo šest mjeseci uspjela pridobiti povjerenje više od 30 domaćih i internacionalnih klijenata, te svoju djelatnost sa obrta preusmjeriti na d.o.o. Mi smo sa ovom mladom arhitekticom odlučili napraviti jedan intervju, a u nastavku pročitajte šta je to Dalila pričala za M-Kvadrat.

Recite nam nešto više o vlastitom biznisu koji ste nedavno pokrenuli.

Studio ZIDOVI  je osnovan krajem 2015. godine. Usluge koje pružamo našim klijentima su arhitektonsko projektovanje, dizajna interijera i namještaja, opremanje interijera po principu „ključ u ruke“, savjetovanje i konsaltinga, kao i izrade 3D modela i animacija za naše lokalne i internacionalne klijente. Poseban akcenat dajemo završnim oblogama podova i zidova, kako u interijeru tako i eksterijeru. U suradnji sa našim partnerima u mogućnosti smo isporučiti komade dizajnerskog namještaja od punog drveta, zidne tapete (printane na osnovu unikatnog dizajna pripremljenog za naručioca), keramiku, kamen, čelik (bojeni, rezani, perforisani), staklo (obično i dekorativno), parkete, drvo za oblaganje podova i zidova, tkanine, fundermax compact program, corian, laminate i brojne druge materijale specijalno dizajnirane i oblikovane.

Mi u Studiju nastojimo da pratimo naše klijente kroz sve faze njihovih projekata, te im nudimo paket usluga po principu „ključ u ruke“.  Na njihovu potrebu za promjenama u radnom ili životnom prostoru mi spremno odgovaramo kroz projektovanje, savjetovanje i izvođenje. Povjerenje koje nam pružaju u projektnom dijelu bilo je dovoljno da se odlučimo i za izvođenje, što je ustvari bio pun pogodak.

Za kratko vrijeme ostvarili ste priličan uspjeh. Kako Vam je to pošlo za rukom?

Najvažniji momenat često opisujem kao „skok iz aviona“. Sama odluka da se upustim u poduzetničke vode bila je ravna skoku iz aviona, jer u tom trenutku ne znate da li će se padobran otvoriti ili ne, i na kraju, ukoliko se padobran otvori, da li će let biti uspješan. Takvoj mojoj odluci je prethodilo radno iskustvo u velikim projektnim biroima i prilika da tokom studija učim od mentora koji mijenjaju lica svjetskih gradova. Kada svoja znanja pokupite od showman-a, businessman-a i arhitekte, onda su show, business i arhitektura jedina i prava kombinacija.

Da li imate neku poruku za mlade arhitekte koji se sa svojim zvanjem ne vide unutar granica BiH? Da li je zaista toliko teško uspjeti u BiH kako mnogi smatraju?

Kvalitetno znanje, predanost i kontinuiran rad. Hiperproduciramo instant kadar koji stvara bezličnu arhitekturu za investitore koje u konačnici zanima samo profit. Zbog toga im vrlo često (ne)svjesno podilazimo i degradiramo sopstvenu struku. Arhitektura treba da bude u funkciji čovjeka prilagođena manirima sredine. Arhitekta treba da edukuje svoje investitore kako nam se ne bi dešavao urbicid. To se posebno odnosi na mlade arhitekte.

Naravno da nije teško uspjeti. Samo je potrebno raditi. Primjer za to je najmanje pet mojih kolega koji su takođe otvorili biroe i svi rade. Znanje, predanost i kontinuiran rad sa početka priče se uvijek isplate.

Sa kojim materijalima najradije radite?

Materijale biramo zavisno od projekta i želja investitora. Materijale biramo avisno od tipologije i namjene prostora, te aktuelnih trendova u uređenju prostora. Koristimo jako puno prirodnih materijala (drvo, čelik, staklo, koža, tekstil), ali i veliki broj prefabricirani materijala (HPL, Fundermax compact program, Kerrock, Corian, Zidne tapete), koji svojim tehničkim karakteristikama daju mogućnost za realizaciju ostvarenja ideja naših klijenata.

Koji su to najznačajniji projekti/klijenti koje je Studio ZiIDOVI imao?

Za kratko vrijeme ostvarili smo suradnju sa velikim brojem klijenata i partnera. Najvažniji su zadovoljni klijenti, jer nam oni daju motivaciju i podstreh za dalji rad i djelovanje. Od samih imena puno je važnije to da radimo sa klijentima koji dolaze iz različitih oblasti (stanovanje, IT, ugostiteljstvo, turizam, marketing, trgovina, namjenska industrija, NGO sektor) i da svaki put uspješno odgovorimo njihovim zahtjevima. Posebno zadovoljstvo je surađivati sa velikim kompanijama i u kratkom vremenu ostvariti takav odnos da su Studio ZIDOVI  adresa na koju se oslanjaju kada je riječ o projektovanju, savjetovanju i izvođenju interijera i eksterijera.

Da li ste ostvarili neke značajnije saradnje sa nekim većim firmama u ovom kratkom vremenskom roku otkada postoji Studio ZIDOVI?

Naše usluge su dostupne kako privatnim licima, tako i velikim kompanijama, grupacijama i organizacijama. Mi u Studiju targetiramo određene klijente i vrlo često se dešava da oni naprave inicijalni kontakt iz kojeg se razviju jako lijepe poslovne priče. Naša trenutna suradnja je ostvarena sa više takvih kompanija i u procesu smo realizacije projektnih aktivnosti za njih. Pored toga, aktivno radimo na finaliziranju ugovora za ekskluzivno zastupništvo asortimana proizvoda za uređenje interijera.

Da li se i u budućnosti vidite u BiH u poslu kojim se trenutno bavite?

Sarajevo i BiH su baza u kojoj stvaramo sve naše ideje a arhitektura kao profesija sa sobom donosi česta putovanja tako da je to neka idealna kombinacija kojoj ćemo i ubuduće ostati dosljedni.

Šta za Vas predstavlja konačni uspjeh u poslu kojim se bavite?

Konačan uspjeh su kvalitetni projekti i proizvodi i zadovoljni saradnici i klijenti. Ja jesam skočila iz aviona, ali mi predanost mojih saradnika i povjerenje naših klijenata omogućavaju da taj let još dugo bude siguran.

U kojem smjeru namjeravate dalje razvijati poslovanje studia Zidovi?

Naše poslovne aktivnosti razvijamo u smjeru postepenog osvajanja tržišta izvan BiH. Nastojimo osigurati dio poslova koji će biti realizirani za partnere i klijente u arapskim zemljama i na Bliskom Istoku. Vrlo smo blizu postizanja takvih dogovora.

Da li postoje neki planovi, skoriji projekti ili generalno neke najave vezano za studio koje ovim putem želite podijeliti sa našim čitateljima?

U planu su dvije jako značajne suradnje. Prva je finaliziranje pregovora za ekskluzivno zastupništvo asortimana proizvoda za uređenje interijera, a druga je partnerstvo sa dobavljačem materijala za izradu pločastog namještaja gdje ćemo kupcima ponuditi uslugu „ključ u ruke“ što podrazumjeva izlazak na lice mjesta, projektovanje, savjetovanje i izvođenje. Obje nam otvaraju velike mogućnosti i vjerujemo kako će nas upravo one približiti ostvarenju konačnog uspjeha.

m-kvadrat.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE