spot_img

INTERVJU Ismet Zubčević, direktor kompanije BAUMIT

Proizvodi marke Baumit su simbol kvaliteta na tržištu

Ismet Zubcevic w&p Baustoffe GmbH Bosnien-Herzegowina ©fritzpress

Naš povod za intervju sa direktorom kompanije BAUMIT, Ismetom Zubčevićem u ovom broju m-Kvadrata bio je generalno sponzorstvo kompanije BAUMIT za stručnu konferenciju SFERA 2016. Međutim, to nije jedina tema o kojoj smo pričali sa Zubčevićem. Direktor kompanije BAUMIT za m-Kvadrat govori o naznačajnijim investicijama u kojima je kompanija učestvovala, ali i o trenutnom stanju na domaćem tržištu. O ovome, ali i o još mnogo toga pročitajte u nastavku.

Firma Baumit je generalni sponzor naše nadolazeće stručne konferencije SFERA 2016. Koja su Vaša očekivanja od ove konferencije?

Budući da je konferencija  stručnog karaktera, očekujem prije svega da oni koji to nisu do sada, prepoznaju kvalitet i snagu Baumita kao poslovnog partnera, i društveno odgovorne kompanije  i naravno da se generalno poveća svijest o važnosti i isplativosti ulaganja na polju energetske efikasnosti i  i to ne samo na polju ušteda, koje ovakvo ulaganje pruža, nego i sa aspekta poboljšanja kvaliteta života i boravka u objektima na kojima su primijenjene mjere energetske zaštite. Ekološke aspekte ne treba ni spominjati, budući da očuvanje životne sredine treba svima nama biti prioritet.

Energetska efikasnost i zaštita okoliša predstavlja svjetski trend u mnogim sektorima, među kojima je i građevinarstvo. Možete li nas upoznati sa sistemima izgradnje koje nudi BAUMIT u te svrhe?

Baumit nudi termoizolacione fasadne sisteme sa različitim vrstama  termoizolacionih ploča: EPS u nekoliko različitih kvaliteta, mineralna vuna, itd. Bitno je napomenuti da svi Baumit sistemi imaju Evropsku tehničku saglasnost ETA, tj. da su ispitani prema standardu ETAG 004 i prema svim važećim normama. Kontrola komponenti sistema  vrši se pod nadzorom  instituta: MA39 iz Austrije i GIT iz BiH koji su  akreditovani za tu vrstu ispitivanja. Sve informacije možete pronaći na našoj web stranici www.baumit.ba, a naravno tu je i naš tim da odgovori kupcima na sve upite.

Koje su najznačajnije investicije u čijoj izgradnji je sudjelovala Vaša firma?

Mnogo je projekata u kojima učestvujemo, ne bih da nekoga favorizujem, ali mislim da je jako bitno spomenuti  BEEP(Bosnia Energy Efficiency Project) projekat  “Energetska učinkovitost u BiH“ tj. implementacija mjera energetske efikasnosti, gdje se radi o utopljavanju više javnih objekata kao što su školske i zdravstvene ustanove u  FBiH i RS-u, koji se finansira iz sredstava Svjetske banke,  a riječ je o najvećem projektu Energetske učinkovitosti u Bosni i Hercegovini.

Kako Vi, kao direktor jedne od najuspješnijih kompanija na našem tržištu vidite trenutnu ekonomsku situaciju i stanje na tržištu na kojem poslujete?

Građevinska industrija je jedna od rijetkih koje u BiH i u ovoj 2016. godina bilježi određeni porast iako je taj porast daleko od željenog. Većinom se investira u niskogradnju mada je vidljiv porast poslovanja i u visokogradnji. Međutim istinski razvoj i ove i drugih industrija nije moguće postići bez sistemske podrške koja se ogleda i u pozitivnoj legislativi, poticajima za privrednike a trenutno imamo drugačiju situaciju:  izuzetno je visok pritisak tržišta za smanjivanjem cijena proizvoda i s druge strane pravna regulativa koja se usvaja ne ide baš uvijek na ruku poslodavcima

Kada su u pitanju strane investicije i sistem uspostavljanja saradnje sa stranim investitorima u BiH kakva su Vaša iskustva?

Iskustva su različita, u odnosu na to odakle investicije dolazi. Ono što je zajedničko svima, je da strani investitori, za razliku od domaćih, vode više računa o poštovanju važećih građevinskih propisa i normativa, teže za kvalitetom i sistemskom gradnjom. Vrlo su važna iskustva koja nam donose u BiH, jer nažalost, naše je tržište po ovom pitanju veoma slabo uređeno.

Prema vašem iskustvu šta je to što bi moglo poboljšati sistem investiranja u BiH?

Zemlja koja je podložna političkim previranjima sigurno neće biti od interesa ozbiljnim investitorima. Dakle ozbiljan pristup domaćih vlasti prema procesima pridruživanja Evropskoj uniji treba biti prioritet te otvaranje prilika investitorima da prepoznaju BiH kao zemlju s potencijalom za ulaganje.

Koji su to najveći problemi na domaćem tržištu sa kojima se Baumit susreće u sklopu svog poslovanja?

Problema je više, ali ističem problem slabe ili nikakve zaštite bh proizvođača. Baumit doo Sarajevo smatram domaćim proizvođačem, budući da u Rakovici kod Sarajeva, raspolažemo proizvodnim pogonom kapaciteta 120 T, tinting stanicu kapaciteta 25 T, te u procesu proizvodnje i prodaje upošljavamo 42 radnika i sve obaveze prema državi uredno izmirujemo. Tu se sada javlja problem konkurencije koja gerilski upada na tržište BiH i plasira proizvode i robe lošeg ili niskog kvaliteta, a samim tim i niske cijene, koje, nažalost zbog loše sveukupne ekomomske situacije u državi, nađu put do krajnjeg kupca. Takav je i skorašnji primjer plasmana XPS-a bez dodatog reagensa za protupožarnost na tržište BiH, što je čak i životno opasno po krajnjeg korisnika.

Koji su strateški ciljevi koje BAUMIT BH želi ostvariti u narednom periodu?

Naš cilj je graditi dalje našu poziciju na bh tržištu. Budući da smo pozicionirani visoko na tržišnoj ljestvici  dosta truda ulažemo da tako i ostane, a to se ne može bez stopostotnog angažmana svih uposlenika, održavanja uspostavljenih poslovnih veza.

Koja je osnovna misao vodilja (filozofija) kojom se Baumit brend vodi, a koja je zaslužna za Baumit osvajanje tržišta?

Prije svega stručni i osposobljeni kadar, angažovan u svim segmentima rada ove kompanije, jer kompaniju prije svega čine ljudi,  a zatim i visoki kvalitet proizvoda koji stoji iza imena Baumit i širina prozvodno-prodajnog asortimana. Sve ovo omogućava nam da se uhvatimo u koštac i sa najtežim zahtjevima tržišta.

Inovacije, istraživanja, korištenje nove tehnologije djelatnosti su po čemu je Baumit, između ostaloga, zasigurno jedan od najprepoznatljivijih brendova u sklopu industrije. Kolika se zapravo pažnje posvećuje gore navedenome u sklopu Baumit kompanije i u čemu se to najviše ogleda?

Baumit je uvijek nastojao da drži korak sa zahtjevima tržišta i da tehnološki osvježava svoj prizvod. Takav primjer jesu jedinstveni i zaštićeni sistemi nastali u našim laboratorijama kao što su: Open-klima fasade – fasade koje dišu, sistemske fasadne pričvrsnice KlebeAnker koje se postavljaju prije izolacijskih ploča i tako rješavaju nedostatke ETICS sistema, „cool“ pigmenti za fasadne boje, revolucionarni program materijala za zdravo stanovanje, … i još mnogo toga.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE