spot_img

INTERVJU Srebrenka Golić, ministrica u Vladi RS-a

Od kompanija koje pobjede na tenderima tražit ćemo da ispune rigorozne uslove

Očekuje se da će nakon sanacije doći do ušteda koje bi trebalo da znače i do 50 % vrijednosti za materijalne troškove koji se sada izdvajaju.

sgolic

U RS-u se trenutno odvija projekat energetske efikasnosti javnih zgrada u RS koji se finansira sredstvima Svjetske banke vrijednom oko 12 miliona dolara, a koji obuhvata 30 lokalnih zajednica na području Srpske. Novi izgled u sklopu tog projekta dobiti će i bolnica u Foči. Kao i još 30 drugih objekata. Koji su to objekti saznajte u nastavku kroz naš intervju sa Srebrenkom Golić, ministricom u Vladi RS-a.

U sklopu projekta energetske efikasnosti javnih zgrada u RS-u raditi će se i na Univerzitetskoj bolnici u Foči. Recite nam nešto više o ovome i o samom projektu.

U sklopu projekta Energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinasrtvo i ekologju, a finansira Svjetska banka odabrano je ukupno 30 javnih zgrada koje će biti sanirane projektnim sredstvima. Razvojni cilj projekta je da se pokažu prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i pruži podrška za izradu prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti. Kroz projekat će se poboljšati energetska efikasnost u zgradama Republike Srpske, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije, smanjenja tekućih energetskih troškova, kao i do unapređenja nivoa komfora u prostorijama. Projektom je obuhvaćeno 30 javnih zgrada, uglavnom školskih i zdravstvenih ustanova iz cijele Republike Srpske.

Mjere adaptacije koje će biti finansirane u sklopu projekta Energetske efikasnosti  odnose se na poboljšanja u svrhu smanjenja potrošnje energije u javnim zgradama, uključujući mjere utopljavanja zgrada – izolacija zidova, popravka/zamjena spoljnih vrata i prozora, sistemi grijanja i hlađenja, osvjetljenje, prilagođavanje električnih instalacija ako se povećava kapacitet i druge finansijski održive mjere energetske efikasnosti.

Da li je već poznato ko je izvođač radova u sklopu prve faze projekta?

Što se tiče Bolnice u Foči tenderske procedure su u toku. Sve se radi pod kontrolom Svjetske banke i i po njihovim procedurama. Svi zainteresovani koji žele da se prijave na Javne pozive osim opštih uslova moraju sertifikatima dokazati da ugrađeni materijali, prije svega prozori i fasade, odgovaraju najvišim standardima Evropske unije. Moram reći da smo imali izuzetno malo onih koji su uspjeli ispuniti ove uslove. Ono što je važno je da ćemo istrajati do kraja i tražiti od kompanija koje pobijede na tenederima da ispune sve ove rigorozne uslove kako bi u konačnici dobili vrlo kvalitetno urađene radove i materijale ugrađene u rekonstruisane i obnovljene objekte.

Šta se još radilo u sklopu projekta energetske efikasnosti javnih zgrada u RS-u i šta će se raditi u skorije vrijeme?

U toku je provođenje tenderskih procedura za 10 objekata, raspisivanje još dva javna poziva očekuje se u narednih nekoliko dana,  dok se uskoro očekuje potpis i prvih ugovora sa izvođačima i početak radova. Obnovu šest objekata sa spiska sufinasiraće i UNDP kroz nepovratna sredstva međunarodnog fonda Zeleni ekonomski razvoj.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u saradnji da međunarodnim partnerima pokušava obezbijediti i dodatna, prije svega donatorska sredstva, kako bi „energetsko umivanje“ objekata bilo nastavljeno. Potrebe su ogromne, a samo za ovaj projekat smo dobili vše od 300 zahtjeva lokalnih zajednica. Pored konkretnih mjera koje podrazumijevaju rekonstrukciju objekata kako bi bili energetski efikasniji, u okviru projekta provodi se i kampanja podizanja svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti.

Kada se očekuje završetak projekta energetske efikasnosti javnih zgrada u RS-u i koji objekati će biti obuhvaćeni ovim projektom?

Ukupna vrijednost projekta za Republiku Srpsku iznosi 12,8 miliona američkih dolara, a riječ je o kreditnim sredstvima sa rokom otplate od 25 godina, grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom 1,25 – 1,40%. Upravljački odbor projekta „Energetska efikasnost u BiH“ utvrdio je listu objekata koji će biti renovirani u skopu projekta. Predstavnici Vlade RS potpisali su, u tri kruga, Memorandume o razumijevanju za unaprjeđenje energetske efikasnosti sa direktorima izabranih javnih ustanova i načelnicima opština u kojima se nalaze. Odabrani objekti za sanaciju su:

 1. Bolnica Foča – centralna zgrada,
 2. Bolnica Prijedor zgrada „A“ – Psihijatrijska bolnica,
 3. Bolnica Zvornik,
 4. OŠ „Aleksa Šantić“, Banja Luka,
 5. OŠ „Petar Kočić“, Mrkonjić Grad,
 6. OŠ „Sveti Sava“, Bileća,
 7. OŠ „Sveti Sava“, Brod,
 8. SŠ „28. juni“, Istočno Novo Sarajevo,
 9. JU Osnovna škola „Drinić“,
 10. SC „Đuro Radmanović“, Novi Grad,
 11. Objekat Studentskog centra, Akademije likovnih umjetnosti i Fakulteta za proizvodnju i menadžment, Trebinje, (jedan objekat, tri ustanove),
 12. Javna zdravstvena ustanova Bolnica Trebinje,
 13. OŠ „Nikola Tesla“, Prnjavor,
 14. OŠ „Sveti Sava“, Zvornik, stara i nova škola,
 15. Gimnazija „Sveti Sava“, Prijedor,
 16. OŠ „Sveti Sava“, Kozarska Dubica,
 17. Prirodno-matematički fakultet, Banja Luka,
 18. Gimnazija „Filip Višnjić“, Bijeljina,
 19. Nacionalni park “Kozara”, Prijedor, upravna zgrada – krilo objekta,
 20. Bolnica Foča – paviljon A, C, D, E,
 21. Objekat Poliklinike, Dom zdravlja Banja Luka, Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Zavod za stomatologiju Banja Luka, (jedan objekat, tri ustanove),
 22. OŠ „Dositej Obradović“, Doboj,
 23. OŠ „Mladen Stojanović“, Laktaši,
 24. OŠ „Petar Kočić“, Ugodnović, Teslić,
 25. OŠ „Vuk Karadžić“, Banja Luka,
 26. OŠ „Danilo Borković“ Gradiška,
 27. JU Stručna i tehnička škola Derventa,
 28. OŠ „Desanka Maksimović“, Ribnik,
 29. OŠ „Nemanja Vlatković“, Šipovo,
 30. PU „Pčelica“, Kozarska Dubica.

Kandidovano 300 objekata

U toku pripreme projekta Ministarstvo je uputilo dopis svim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj da kandiduju objekte koje smatraju prioritetima, uz dostavljanje odgovarajućih tehničkih podataka. Ukupno je kandidovano oko 300 objekata iz ukupno 51 opštine i grada.
Rezultati energetskih pregleda ovih objekata pokazali su opravdanost ulaganja jer većina njih nema termičke izolacije – fasada, stolarija je dotrajala, zastarjeli su  sistemi grijanja i loše su  krovne konstrukcije.
Očekuje se da će nakon sanacije doći do ušteda koje bi trebalo da znače i do 50 % vrijednosti za materijalne troškove koji se sada izdvajaju. Uz uštede, važno je napomenuti da realizacija ovog projekta ima izuzetne efekte na nivou ukupne ekonomije, u smislu pokretanja privrednih aktivnosti, angažovanja domaće građevinske i zanatske operative i korišćenja domaćih proizvoda.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE