spot_img

INTERVJU Stjepan Kumrić, član Uprave FCL-a

Naš imperativ je da stvorimo prepoznatljiv brend u proizvodnji betona

Tokom 2016. stekli smo potrebno iskustvo i znanje da možemo krenuti sa zasebnim brendom, Lukavac Beton gdje ćemo biti prepoznati kao siguran i pouzdan partner u gradnji.

asamer-105-bearbeitet

 Fabrika cementa Lukavac d.d. jedan je od vodećih proizvođača portland i zidarskog cementa u Bosni i Hercegovini. Privatizacijom u oktobru 2001. godine, FCL postaje članicom ugledne poslovne grupacije Asamer iz Austrije. Fabrika cementa iz Lukavca sada je u 99-postotnom vlasništvu kompanije Asamer Baustoffe AG. FCL je nedavno u svoj proizvodni program uvela i nove brendove Lukavac Cement i Lukavac Beton. Pored svoje prepoznatljivosti po proizvodnji kvalitetnog portland i zidarskog cementa, ova fabrika je i prva koja je u BIH počela koristiti energiju dobijenu spaljivanjem otpada, a najavili su i da će do 2018. godine investirati 10 mil EUR u tehnološki razvoj i očuvanje okoliša. U nastavku pročitajte šta o ovome i još nekim temam ima za reći Stjepan Kumrić, član Uprave FCL-a.

Povodom uvođenja novih brendova, Lukavac Cement i Lukavac Beton, rekli ste da će se beton proizvoditi u dva nova pogona, Sarajevo i Banjaluka. Kada su ti pogoni izgrađeni i koliki su kapaciteti?

FCL je kao logičan korak u proširenju djelatnosti započela sa proizvodnjom betona u dva najveća BH grada. Plan nam je pratiti zahtjeve tržišta te se u skladu sa njima pozicionirati na području cijele BiH. Tokom 2015 godine krenuli smo sa probnom proizvodnjom betona u oba pogona u Banja Luci i Sarajevu čiji su kapaciteti 90 m3 /h. Tokom 2016. stekli smo potrebno iskustvo i znanje da možemo krenuti sa zasebnim brendom, Lukavac Beton gdje ćemo biti prepoznati kao siguran i pouzdan partner u gradnji.

cement

Kako ste u regionu prepoznatljivi po proizvodnji cementa, kakva su očekivanja od programa betona?

Naš imperativ je da stvorimo prepoznatljiv brend u proizvodnji betona, kao što smo prepoznatljivi po Lukavac Cementu. Želimo tržištu ponuditi visok kvalitet proizvoda i usluge, vrijednosti kojima ćemo graditi imidž našeg novog brenda Lukavac Betona.

Sa kim sve danas sarađuje Fabrika cementa Lukavac? Ko su vaši tradicionalni kupci?

To su građevinske firme, betonare, proizvođači proizvoda na bazi cementa te trgovci koju kupuju uvrećani cement. Naša poslovna opredjeljenost jeste da gradimo partnerski odnos sa svojim kupcima, nudeći im stručnu pomoć i podršku pri realizaciji krupnih i zahtjevnih projekata, pri čemu smo uvijek spremni odgovoriti na specifične zahtjeve u pogledu kvaliteta proizvoda.

Kako vidite tržište regiona u segmentu cementa i betona? Gdje vidte šansu za još veći proboj?

Tržište cementa u BiH kao i u cijeloj regiji je pretrpjelo veliki krah sa ekonomskom krizom 2008. godine bilježeći pad od preko 40 posto. Politička nestabilnost, velika stopa nezaposlenosti, nelikvidan javni sektor ne mogu kvalitetno doprinijeti značajnijem oporavku građevinskog sektora koji se još uvijek nalazi na koljenima u poređenju sa periodom prije krize.

beton

Austrijski “Accentus Beteiligungs” je vaš većinski vlasnik. Šta za poslovanje znači biti dio ove grupacije?

Biti dio velike grupacije znači imati konstantnu podršku i pomoć ne samo finansijsku kada to zatrebete nego je tu nemjerljiva pomoć u savjetima i edukacijima svakodnevnog poslovanja, organizacije i naravno novih trendova koje oni usvoje i prenesu na nas.

Prvi ste u BiH počeli koristiti energiju dobijenu spaljivanjem otpada, a najavili ste i da ćete do 2018. godine investirati 10 mil EUR u tehnološki razvoj i očuvanje okoliša. Koje će to konkretne investicije biti?

Upotreba alternativnog goriva zahtjeva cjelokupan sistem od prijema zamjenskog goriva, njegove pripreme, skladištenja, trasnporta, doziranja te suspaljivanja u rotacionoj peći. Investicijom će biti obuhvaćeni svi projekti koji su neophodni kako bi se sistem upotrebe alternativnih goriva integrisao u već postojeći sistem proizvodnje. Proizvodni proces je živ sistem koji se mijenja te koji se mora stalno optimizirati kako bismo imali što efikasniju i ekološki što prihvatljiviju fabriku.

Koji su planovi do Fabrike cementa Lukavac do kraja godine?

Fabrika cementa Lukavac kontinuirano radi na novim projektima, a u naredne dvije godine planiramo uložiti 20 miliona u proizvodnju i zaštitu okoliša te raditi na poboljšanju kvaliteta zraka i životne sredine. U sve projekte ulazimo maksimalno profesionalno i posvećeno s velikim ciljevima i trudimo se doprinijeti i razvoju lokalne zajednice te cijele Bosne i Hercegovine. Važno je naglasiti da se sve što Fabrika cementa Lukavac radi bazira i na otvaranju novih radnih mjesta.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE