spot_img

Investitor iz Berlina ne odustaje od gradnje etnosela na Zlatištu

Na brdu Zlatište na površini od šest hektara planirana je izgradnja objekata sa sportsko-rekreativnim sadržajima, a na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima općine Centar zainteresovani intvestitor iz Berlina Mirsad Fikić predstavio je potencijalne sadržaje budućeg etnosela “Grunewald Inn Sarajevo”.
etno selo
Predviđen je hotelski kompleks sa 200 soba i 80 apartmana, gdje bi oko hotela bili izgrađeni sportsko-rekreativni sadržaji međusobno povezani žičarom, što je po mišljenju investitora ekonomski opravdan projekt.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić je naglasio da njemački investitori ponovnim dolaskom pokazuju da su ozbiljan partner za realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta za lokalnu zajednicu i Kanton Sarajevo.

– Našu saradnju možemo ostvariti na principu javno-privatnog partnerstva ili koncesijom. Također, svako vaše arhitektonsko rješenje moraju potvrditi kao prihvatljivo naši urbanisti i planeri iz nadležne općinske službe. Prednost u realizaciji ovog projekta će imati investitori koji budu ponudili najbolje rješenje u partnerstvu i koji imaju sigurne izvore finansiranja. Konačnu odluku o partnerstvu će donijeti Općinsko vijeće Centar – objasnio je Ajnadžić.

Dogovoreno je da do narednog susreta u decembru ove godine, kada će biti prezentirana konkretna rješenja, investitori iz Berlina Općini Centar dostave pismo namjere u kojem će precizirati arhitektonske detalje, izvor finansiranja te odgovarajuće varijante saradnje između investitora i Općine Centar. Također, Općina Centar se obavezuje da će do tada uraditi i predati na korištenje ažurnu geodetsku podlogu s ciljem izrade idejnog projekta kojeg će urbanisti analizirati.

 

eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE