spot_img

Inženjering geometrijske kupole Louvre Abu Dhabija

Ulaskom u muzej Louvre u Abu Dhabiju, posjetioce odmah dočekuje svjetlost koju stvara zapanjujuća, višeslojna rešetka koja prekriva interijer u zgradi. Zamršena geometrijska kupola podsjeća na tradicionalne arapske arhitektonske zaslone i presudna je za postizanje vizije arhitekte Jean Nouvela za “kišu svjetla”. Ali šta je sa  dizajnom i izgradnjom najzanimljivijih elemenata zgrade i kako funkcioniše konstrukcija? Jean Nouvel radio je više od jedne godine u uskoj suradnji s BuroHappold Inženjeringom kako bi razvio dizajn koji je i arhitektonsko i konstrukcijsko remek-djelo.

Prilikom uspostavljanja prikladnog uzorka za geometrijsku kupolu, problem je predstavljao stvaranje aranžmana koji izbjegava pojavu tradicionalnog svemirskog okvira. Početne studije vezane su uz geodetske pristupe (na temelju trougla) i ortogonalnih pristupa (otprilike kvadratna rešetka). Međutim svaki dizajn sukobio se sa arhitektonskim osnovnim uzorkom od četiri trougla koji okružuju jedan trg. Nakon nekoliko različitih iteracija, ništa nije ispunjavalo očekivanja. Jednog popodneva dizajneri su počeli od nule i odlučili prihvatiti ovaj arhitektonski uzorak. Umjesto dodavanja dugih ravnih linija dodali su kvadrate i trougao, a rezultat je ono što možete vidjeti iznad Muzeja danas. Svaki od 8 slojeva obloga u kupoli sada se sastoji od tih ponavljajućih zvijezda sličnih oblika. Svaki se sloj, međutim, ujedno smanjuje i rotira kako bi se dodala složenost i percepcija slučajnosti iz geometrijski logičnog uzorka. Ovo je omogućilo da se utvrdi postotak prozirnosti kroz potrebnu oblogu i da se razvije alat za automatsku promjenu širine elemenata za oblaganje kako bi se postigla potrebna transparentnost. Isto je učinjeno za svih 8 slojeva obloge, koja pokriva približno 200.000 m2.

Sveukupno, kupola sadrži 10.968 pojedinačnih elemenata, 7.850 pojedinačnih zvijezda, 8 slojeva za oblaganje i teži više od 7.000 tona, uz potporu dva sloja čelika (smatra se da kupola ima 10 slojeva). Da bi se sve to poduprlo, četiri tornja potpore su skrivena među raznim sobnim konstrukcijama unutar muzeja kako bi se postigao plutajući izgled, koji je od vitalnog značaja za viziju kupole. Sama kupola je pažljivo dizajnirana da bude samostalna, izbjegavajući nužnost lateralnog suzdržavanja, a nadalje koristi trianguliranu konstrukciju ruba kako bi spriječilo širenje kupole. Kako bi se osiguralo da je svaki od četiri nosača jednako učvršćen, kupola je zapravo simetrična duž jedne osi. Takvi su obrasci teški, ali ne i nemogući i ovaj obrazac se prepoznaje kao jedan od najpoželjnijih aspekata dizajna. S obzirom na masivnu veličinu i težinu kupole, fizička konstrukcija dokazala se kao težak zadatak. Waagner Biro sa sjedištem u Beču napravio je izvanredan posao, koji je formirao kupolu u 85 komponenti “super veličina” koje su tada bile podignute na više od 120 privremenih tornjeva, od kojih se svaki razlikuje zbog nerpavilnih prostora ispod. Nakon završetka montaže, cijela kupola podignuta je sinhronizovanim hidrauličkim priključcima kako bi „sjela“ na trajne ležajeve.

m-Kvadrat

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.