spot_img

Izgradnja novog rezidencijalno – poslovnog kompleksa u Tuzli

Čitav kompleks, zamišljen je kao mjesto gdje korisnici zajedno sa prirodom koegzistiraju i zajedno se nadopunjuju.

Investitor novog stambenog kompleksa u Tuzli je kompanija Deling Invest. Novi rezidencijalno – poslovni kompleks u Tuzli – Tuzla Hills u procesu je idejnog riješenja, a na jesen 2021 planirani je početak radova.  Kompanija ENTASIS d.o.o. stoji iza dizajna ovog kompleksa.

Predmetna lokacija nalazi se na najvišem vrhu sjeverne padine Tuzle, svojom geometrijom i pozicijom predstavlja izvrsnu zonu za cijelovit doživljaj grada Tuzle, panonskih jezera i okruženja. Nadmorska visina platoa je 330mnv. Geološki zona spada u stabilnu regiju. Sve nabrojano dalo je neupitne smjernice za urbanističku postavku rezidencijalno – poslovnog kompleksa koji će ih afiramtivno iskoristiti i ovaj dio grada pretvoriti u nastavak započete priče sa Panonskim jezerima, koja se sad prenosi na brda i šumu iznad Panonike i kompletira slagalicu iz nizine dajući ovom dijelu grada Tuzle novi “skyline” i još bolju i atraktivniju turističku ponudu komplementarnu već postojećoj.

KONCEPT
Detaljnom i suštinskom analizom lokacije, okruženja te kontakt zona, osnovu postavke čini kontinuirana građevinska struktura-Blok na platou, koji svojom geometrijom kako u horizontalnom tako i u vertikalnom smislu mimikrijski imitira obrise susjednih brda. Blok čini bazni stambeni objekat a istovremeno definira i susjedstvo kao neophodni elemenat susjednog stanovanja formirajući dvorište koje kuća treba da ima da bi se zvala kućom.

Dvorište je metafora relaksacije, igre djece, ugodnog druženja komšija, malo ogovaranja, šetnje i svega drugog sto nam nudi AVLIJA u našim kućama. Tu nema automobila, nema nesigurnosti.

S obzirom na visinski položaj, insolaciju i vizure prema jezerima, gradu, stepenasto se formiraju etaže tako da njihove terase imaju nezaboravne poglede i čist zrak.

Kontrapunkt blokovima na platou čine sitnije strukture – KUĆE formirane upravo na padinu, koje se radijalno redaju. One svojim volumenom čine drugu granicu dvorišta, a opet sa dovoljnim razmakom između, tako da dvorište diše i da ima svoje vidikovce. Obzirom da je dvorište dovoljno veliko, onda nam je i pješačka šetnica po njegovom obodu bila sasvim normalna urbanistička kategorija kao još jedna od prednosti susjedstva.
URBANE VILE svojom arhitekturom i volumenima logično proizilaze iz morfologije padine, te se pretvaraju u MALE KUĆE sa donje ili gornje strane padine.

Ono sto karakterizira HOTEL, objekat javnog karaktera, je obavezni restoranski dio sa otvorenim terasama, vidikovcima, relaksacijom zonom SPA centrom i bazenom. Smještajno kapaciteti SOBE, zona za rekreaciju u vidu teniskih terena i sl. Objekat hotela je lociran na takvom mjestu da jasno definira i razgraničava javni dio kompleksa i stambeni dio kompleksa a to je mjesto gdje počinje pješačka saobraćajnica.

DISPOZICIJA I FUNKCIJA
Čitav kompleks, zamišljen je kao mjesto gdje korisnici zajedno sa prirodom koegzistiraju i zajedno se nadopunjuju. Obavezni sadržaji : Vrtić za djecu, supermarket, poliklinika za zdravlje, apoteka, pekara, kafe bar, teniski tereni, košarkaski teren i slično.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE