Poput arhitekture, hrana ima sposobnost da nam prenese osjećaj vremena i mjesta. Čin zajedničkog objedovanja je ukorijenjen u našim ljudskim ritualima. Prostor koji nas okružuje prilikom našeg objeda može biti energičan i bučan ili intiman, no unatoč svemu tome pridonosi našim uspomenama, a iskustvo objedovanja u dobrom restoranu prevazilazi hranu koja se poslužuje u njemu.
Da bi prostor namjenjen za objed bio istinski umirujući, svaki detalj mora biti dobro osmišljen – od zasjenjenja koje pravi drvo, pa sve do oblika i izgleda escajga koji se poslužuje.
U nastavku slijede primjeri predivnih restorana iz cijelog svijeta:
Restoran Mestizo: Arhiteta Smiljan Radić
Restoran Son La: arhitektonski studio VTN
Bar Cella: FCC Arquitectura + Paulo Lobo
RAW: arhitektonski studio Weijenberg
Restoran Gurumê: arhitektonski studio Bernardes
Restoran Yue: arhitektonski studio PANORAMA
Gastrobar Toro: arhitektonski studio Arthur Casas
m-Kvadrat