spot_img

Javnih prostori tokom i nakon pandemije

Boravak na otvorenim prostorima prati prirodna briga za zdravlje nakon toliko mjeseci pandemije. Parkovi jedan od posljednjih javnih sadržaja koji su otvoreni na puno radno vrijeme i premda je socijalno distanciranje i nošenje maske obavezno, još uvijek postoji određeni strah od gužve i korištenja javnog prijevoza. Stoga se čini da su gradski trgovi dobra alternativa za zauzimanje javnog prostora, jer su pristupačniji i nisu toliko pretrpani, dakle zdraviji su i demokratičniji. Većina trgova nije bila zatvorena tokom pandemije.

Male površine i zeleni trgovi do kojih se može doći pješke ili biciklom sada djeluju kao prostor očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja. Koronavirus se, kao i svaki virus, prenosi aerosolima. Na javnim trgovima, uz društveno udaljavanje i nošenje maske, rizik od onečišćenja mnogo je manji. Tamo se moguće sunčati, udahnuti svjež zrak i opustiti.

Gradski trgovi

Nisu svi gradski trgovi pravilno dizajnirani ili dobro raspoređeni u urbanom tkivu. Postoje naselja bez ikakvih trgova, a i oni sa mnogo njih. Oni su također slabo opremljeni. Neki su trgovi asfaltirani i bez ikakvih ekoloških koristi. Trgovi se također suočavaju s problemom lošeg upravljanja, što može utjecati na njihove sanitarne uslove tokom pandemije. Za razliku od parkova, trgovi nemaju vlastito osoblje za čišćenje ili osiguranje.

Pitanje okoliša treba da bude strateško pitanje. Parkovi, trgovi i pitanje vodnih resursa treba da postanu vidljiviji.

Potencijal trgova i parkova za pojačano društveno sudjelovanje

Da bi trgovi bili uspješni kao zdravo okupljalište, moraju imati složenost. Postor sam od sebe nije dovoljan da bi postojao. Treba imati osjećaja i smisla za ljude oko sebe, imati nekoliko svrha i povezati se s ostalim okolnim sadržajima.

Parkovi i trgovi se trebaju katalogizirati i prilagoditi prema njihovoj veličini, namjeni, javnosti kojoj služe i njihovoj raznolikosti. Idealno bi bilo da svaki kvart u gradu ima niz kvadratura sa različitim funkcijama, u zavisnosti od topografije i naselja. Jedan može imati skatepark, drugi mjesto za kontemplaciju, itd.

Potrebna je hitna intervencija da bi grad shvatio da mu treba više zelenila, više drveća i zdravih prostora za stanovništvo. Za tjelesno zdravlje i mentalno zdravlje i da postoji mjesto gdje će djeca trčati, gdje mogu biti slobodna i udahnuti čist zrak.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE