Jedina fabrika na Balkanu za proizvodnju izolacije od ovčije vune

S obzirom na to da je naša domaća vuna većinom od ovaca pramenke tj.grublja vuna i nije pogodna za tekstilnu industriju došli smo na ideju, a i prateći trendove u razvijenim zemljama da pokrenemo proizvodnju izolacionih panela od ovčije vune. 

Intervju: Bahrudin Bojčić, direktor firme Wool-line d.o.o Sarajevo

WOOL-LINE d.o.o  Sarajevo je brendirana bosanska firma koja je u zamašnoj i veoma oštroj konkurenciji uspjela pokrenuti jedinu fabriku za proizvodnju izolacije od ovčije vune na ovim prostorima, stoga nije nimalo slučajno da smo upravo ovoj poslovnoj organizaciji posvetili pažnju u razgovoru o toplotnoj izolaciji, kako bi zainteresovanim kupcima približili provjerenu kvalitetu domaće ponude. Zbog toga razgovaramo sa direktorom firme Wool-line, Bahrudinom Bojčićem koji posjeduje također inovacijsku nagradu njemačke privrede za 2016.godinu.

Ovo je jedna lijepa poslovna priča o uspjehu. Kako ste počeli i kakvi su Vaši poslovni planovi?

Hvala na lijepim riječima i prilici da Vašim čitaocima ukratko predstavimo našu firmu Wool-line d.o.o Sarajevo i jedinu fabriku na Balkanu za proizvodnju izolacije od ovčije vune.  Već dugi niz godina smo u dodiru s vunom kao sirovinom od otkupa i izvoza, proizvodnje gotovih tekstilnih vunenih proizvoda (jorgani,madraci,nadmadraci…), tražili smo i istraživali u koji bi se to proizvod većina domaće vune mogla preraditi i ponuditi tržištu kao gotov proizvod. S obzirom na to da je naša domaća vuna većinom od ovaca pramenke tj.grublja vuna i nije pogodna za tekstilnu industriju došli smo na ideju, a i prateći trendove u razvijenim zemljama da pokrenemo proizvodnju izolacionih panela od ovčije vune.  Sam proces nabavke opreme i pokretanja proizvodnje  i obuke radnika  je trajao dvije godine. Proizvodnja je pokrenuta u septembru 2016. godine, da bi na kraju godine dobili veliko priznanje od njemačke privredne komore u BiH gdje je naš proizvod izolacije od ovčije vune dobio prvo mjesto kao najbolji inovacijski proizvod na ovim područjima. Naši planovi su razvojni i cilj nam je da u narednom periodu tržištu ponudimo još širu paletu proizvoda koja je također za naše područje jedinstvena.

Jedna od bitnih stvari na koju moramo obratiti pažnju je da ste domaći proizvođač koji radi na energetskoj uštedi i zaštiti okoline?

Od ovog  projekta zaista korist ima šira društvena zajednica . Od otkupa domaće vune, zaštite zivotne sredine, razvoja ruralnih dijelova naše zemlje, iskorištavanja  domaće sirovine  u proizvodnji gotovog ekološkog materijala stvaranju nove vrijednosti  i plasiranju kvalitetnog proizvoda na domaće i strano tržište. Ovim putem bih se zahvalio i udruženju Green council iz Sarajeva na čelu sa prof.dr. Sanelom Klarić,  koja je kroz razne radionice i predavanja podržala ovaj projekat i aktvno radi na podizanju svijesti o upotrebi prirodnih resursa u građevinarstvu.

Koliko truda je potrebno da se izborite za prodor na evropsko i  domaće tržište?

U BiH je ovčija vuna kao građevinski izolacioni materijal veoma malo poznata, mada se i to polako mijenja i ima određeni postotak onih koji sebi mogu i žele priuštiti da u svoje objekte ugrade domaći kvalitetan i prirodan izolacijski materijal. Dok je situacija sa partnerima sa evropskog tržišta lakša gdje se vuna kao izolacioni materijal koristi već preko 20 godina i već su upoznati  o kvalitetima  i prednostima vunene izolacije .

Koja su to najznačajnija svojstva koja ovčija vuna ima kao izolacioni materijal?

Ovčija vuna je također  jedan od  prirodnih važnih materijala, koja svojim osobinama privlači pažnju investitora, naučnika, planera koji ispitivaju najeekonomičnije i najodrživije sisteme korištenja u građevinarstvu. Prednosti izolacije od ovčije vune su mnogobrojne, a neke od njih su :

– To je prirodni materijal koji  posjeduje termička svojstva koja su u istom rangu, pa čak i bolja sa konvencionalnim materijalima za termičku izolaciju,

–  Posjeduje akustična svojstva i štiti od buke,

– Najniži nivo emitovanja CO2 prilikom obrade od  drugih termičkih materijala,

– Vrhunska svojstva regulacije vlage u prostoru,

– Jednostavna ugradnja, nije potrebna zaštitna oprema, te ne šteti disajnim organima,

– Ne podrzava gorenje, samogsiva je.

Nakon nekih od nabrojanih beneficija, čovjek se ne može oteti utisku da se priroda pobrinula za sve, pa je tako ljudima dala materijal u nitima, te se ne mora trošiti silna energija da  bi se od kamena ili stakla izrezale niti potrebne za termoizolaciju. Sve  navedene prednosti  će izolaciju od ovčije vune vremenom svrstati u sami vrh izolacionih materijla.

Koja su to zdravstvena svojstva vune i kakav utjecaj ima na objekte na kojim je korištena vunena izolacija?

Vuna je prirodni materijal koji je vijekovima okruživao čovjeka, pomagao mu i bio u službi očuvanja čovjekovog zdravlja. Kako na čovjeka tako i na objekte koji su izolirani ovčijom vunom, vuna  je u službi  tih objekata da što duže ostanu zdravi. Ovčija vuna  pokazuje vrlo malu tendenciju sakupljanja statičkog elektriciteta zato sto prirodno apsorbira vlagu iz zraka. Otporna je na vlagu i plijesan tako da upije i do 35% vlage od svoje težine, a da se ne osjeti  vlažnost niti promjena termičkih svojstava. Također može pomoći u očuvanju i prevenciji bolesnih starih objekata  i produžiti im vjek trajanja.

Gdje se najčešće  i najviše primjenjuje izolacija od ovčije vune?

Izolacija od ovčije vune se teoretski i praktično moze primjeniti  skoro na svaki dio stambenog objekta, ali se najčešće koristi za izolaciju potkrovlja, pregradnih zidova, za proizvodnju eko i drvenih kuća. Također se može koristiti i kao izolacija vanjskih zidova u sistemu ventilirajucih fasada.

Za kraj šta možemo očekivati od Wool-line d.o.o u narednoj godini?

Kao sto neko reče „biznis je kao biciklo, ako ne okrećeš pedale padaš, a ne mozeš ići ni unazad “. Naš cilj je da zadržimo postojeće ino partnere i da uspostavimo saradnju sa novim partnerima, a vec radimo na projektu razvoja  i proširenja palete proizvoda i noviteta od ovčije vune.

m-Kvadrat

print