Jedinstvni koncept objekta od svega 15 m²

Pažljivo organizovana unutar samog stabla, nalaze se četiri prostora koja uključuju prostor za spavanje, kupatilo, dio sa kuhinjom i dnevni prostor.

Lokacija: Odda, Norveška

Projektant: Helen & Hard

Investitori:  Sally & Kjartan Aano, Woodnest

Status: Izgrađeno (2020)

Površina: 15m2

U kreaciji arhitektonskog studia Helen & Hard iz Norveške, na strmim šumovitim padinama oko Hardangerfjorda iznad Odde u Norveškoj, smjestile su se dvije drvene kućice. Arhitektura je specifičan odgovor na topografiju i uslove samog lokaliteta. Neraskidivo povezana sa prirodnim okolišem, svaka je kućica na drvetu ovješena 5-6 m iznad tla i pričvršćena čeličnim ovratnikom za svako pojedinačno deblo živog bora.

Kako je želja klijenta bila stvaranje jedinstvenog prostornog iskustva koje se povezuje i sa uobičajenim i izvanrednim osjećajem penjanja i istraživanja drveća, cilj arhitekata je bio stvoriti prostor koji uistinu utjelovljuje značenje boravka u prirodi.

Putovanje do mjesta za odmor započinje 20-minutnom šetnjom od grada Odde, smještenog na rubu samog fjorda, strmom zavojitom stazom kroz šumu. Do svake kućice na drvetu može se pristupiti malim drvenim mostom, što posjetioca izdiže sa tla i polako vodi prema konstrukciji i samom drvetu.

Svega 15m2, pažljivo organizovanih unutar samog središnjeg debla nalaze se četiri prostora za spavanje, kupatilo, kuhinjski dio i dnevni prostor. Odavde se prostire zapanjujući pogled krozgustu šumu, sve do fjorda i prema planinama iza.

U samoj srži projekta je uvažavanje i očuvanje drveta kao građevinskog materijala. Inspisirana norveškom kulturnom tradicijom vernakularne drvene arhitekture, zajedno sa željom za eksperimentisanjem sa materijalnim potencijalom drveta, arhitektura je konstrukcijski potpomognuta samim deblom bora, a formirana je od niza radijalnih lijepljeno lamerliranih drvenih rebara. Neobrađena prirodna drvena šindra obuhvata volumen objekta i stvara na taj način zaštitnu opnu oko kućice, koja će se vremenom stapati sa prirodnom okolinom šume.

Woodnest je projekat koji je naišao na odlične kritike u svijetu arhitekture. Arhitektura ima za cilj omogućiti ljudima da zastanu i uvaže manje detalje prirodnog okruženja u kojem živimo; moć drveta, dnevni ritam šume i osjećaj boravka u prirodi.

m-Kvadrat

print