spot_img

Jelena Ćetojević: Povratak prirodnim materijalima u arhitekturi trenutno je na najvišem nivou

Talenat prema dizajnu i arhitekutri nekada je urođen.

Dizajner enterijera ima jedinstvenu sposobnost da transformiše prazne prostorije u prelijepe oaze koje odražavaju ličnost i stil svojih klijenata. Sa vještinom i stručnošću, dizajner enterijera kombinuje estetiku, praktičnost i inovaciju kako bi stvorio harmonične i udobne domove, kancelarije i javne prostore.

Predstavite nam se ukratko i ono što radite?

Jelena Ćetojević, MA, dipl. ing. arh., diplomirala sam na AGGF UBL, a magistrirala dizajn enterijera i životnog prostora 2019. godine na Domus Akademiji u Milanu. Nakon završenih studija u Milanu otvorila sam projektni biro u Breri, u Milanu i projektovala hotele za Gruppo UNA, najveću grupaciju hotela u Italiji. Tokom kovida vratila sam se u rodni grad i nastavila da projektujem i dizajniram enterijere širom Balkana, pa i malo dalje.

Otkud ljubav prema ovome poslu i kad ste shvatili da ćete raditi u ovoj branši?

U nizu petica, prva četvorka koju sam dobila je bila iz Tehničkog obrazovanja. Mama, čija struka je vezana za tu oblast, mi je objasnila suštinu i srž geometrije, kao način iscrtavanja tzv. tlocrta. U volji da se izborim za odličan rezultat zaljubila sam se u arhitekturu i visokogradnju. Nastavnik mi je skrenuo pažnju na talenat i usmjerio me u tom trenutku. Već petnaest godina koračam tim putem.

Koji su izazovi u Vašem radu?

Akcentovanje ličnog identiteta smatram izuzetno važnim. Izbjegavam kloniranje i ponavljanje viđenih formi i kombinacija. To mi otežava proces projektovanja, ali na kraju svi budemo ponosni na projekat.

Koje stilove uređenja preferirate?

Lične. Dizajn identiteta i odgovaranje na lične potrebe su temelji rada mog biroa.

Odakle crpite energiju i motivaciju za rad?

Ljudi i prostor me inspirišu. Preslikavanje projekata sa pinteresta i instagrama ne podržavam. Kao što ne postoje dva ista čovjeka, tako ne smiju biti ni dva ista projekata. Korektno je pronaći inspiraciju u svijetu, reciklirati je i naglasiti lični pečat.

Koje enterijere najviše volite uređivati?

Sve. Najviše uživamo kad imamo kvalitetne poglede. Posljednje vrijeme mnogo radimo na ostrvima, pa nam je hedonizam na najvišem nivou.

Koji su trenutni trendovi u uređenju enterijera?

Srećna sam što su prirodni materijali doživjeli svoj vrhunac u arhitekturi. Nazvala bih to novom epohom u enterijerima. Sve više viđamo divne varijante drveta i kamena, što me oduševljava. Primjetila sam da je tržište prihvatilo povratak u prirodu. Naročito volim naglašavanje divnih tekstura rasvjetom. Naprosto ne možete da ne uživate takvoj rapsodiji jednostavnosti.

Savjet za naše čitatelje?

Razmišljajte o tome koje vas boje opuštaju, a koje pokreću. Ne pretjerujte sa plišem, kristalima i zlatnim detaljima. Budite umjereni, jer manje je više. Ne odupirite se novim prijedlozima, ako ste izabrali arhitektu, taj izbor se temelji na povjerenju i njegovom pristupu projektima. Ako su uradili već nešto što vam se dopada, budite hrabri i dopustite im da postignu maksimum u vašem prostoru. Kroz detalje pratite trendove, nikako kroz materijale poput pločica. Usaglasićete se sa mnom da je lakše zamijeniti vazu koja je izašla iz mode, nego pločice u kupatilu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE