spot_img

Jelena Đorđević: Rođena sam u porodici inženjera gdje se stalno govorilo o arhitekturi

Ne pratite slijepo trendove, sa trendovima se inspirišite, ali ih prilagodite svojim potrebama i stilu.

Intervju: Jelena Đorđević, diplomirani inženjer arhitekture

Kroz sofisticiranu kombinaciju umjetnosti i znanosti, arhitekti stvaraju prostorije i strukture koje zadovoljavaju potrebe modernog društva. Svaki projekt zahtijeva duboko razumijevanje arhitektonskih principa, građevinskih materijala, energetske efikasnosti i tehničke izvedbe. U nastavku je intervju sa Jelenom Đorđević.

Recite nam nešto o sebi?

Jelena Đorđević, rođena sam u Mostaru 1990. godine. Zbog posla kojim su se bavili moji roditelji često sam selila te sam djetinjstvo provela u Kazanju i Jekaterinburgu, Osnovnu školu sam završilla u Nikšiću, a Gimnaziju u Banjoj Luci. Nakon toga upisujm Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci gdje stičem zvanje diplomiranog inžinjera arhitekture. Danas živim i radim na relaciji Banja Luka – Novi Sad.

Kako ste odlučili biti arhitekt i otkud ljubav prema ovoj profesiji?

Rođena sam u porodici inženjera, gdje se o arhitekturi, građevini i mašinstvu pričalo, te je nekako ta sfera spontano postala i dio mog života i interesovanja. Pored svih tih strogo tehničkih tema, od malih nogu česta selidba, mijenjanje okruženja i putovanja omogućila su mi jedinstvenu perspektivu i iskustvo koje je oblikovalo način na koji posmatram arhitekturu koja ima i svoju umjetničku i slikovitu stranu. 

Šta je Vaš fokus u arhitekturi i šta najviše volite raditi?

Trenutno je moj najveći fokus u projektovanju enterijera svih vrsta i namjena. To i jeste moja najveća strast, a svakim novim projektom učim vrijedne lekcije i stičem iskustva koja obogaćuju moju karijeru.

Po čemu ste jedinstveni, šta je ono što Vas izdvaja od konkurencije?

Ne gledam na kolege arhitekte kao na konkurenciju. Gledam na njih kao na nekoga od koga mogu nešto i da naučim. Svi se trudimo da osmislimo enterijere na kvalitetan način, da ispunimo želje i potrebe klijenata, ali i da damo neki lični pečat. 

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

To su najčešće drugačiji ukusi klijenta, gdje se kao arhitekta moram nositi sa tim različitim stilovima, a da pritom nađemo kompromisno rješenje koje će zadovoljiti obje strane. Takođe je i budžet veliki izazov, jer u većini slučajeva mi arhitekte moramo biti vješti u pronalaženju kreativnih, pametnih i finansijski prihvatljivih rješenja. 

Koliko su klijenti zahtjevni, kako funkcioniše komunikacija sa njima?

Svi klijenti su priča za sebe. Imala sam divnih saradnji, gdje se klijenti prepuste i vjeruj mi, i tu je proces projektovanja olakšavajući i zaista jedno veliko zadovoljstvo. Sa druge strane ima onih klijenata gdje proces projektovanja traje malo duže, jer neki mogu biti zahtjevni u određenim stilovima, materijalima, bojama i slično. Komunikacija je ključna u svakom projektu, jer bez dobre komunikacije može doći do povećane zahtjevnosti projekta, nesporazuma, kašnjenja ili nerealnih očekivanja. 

Šta Vam je inspiracija za rad?

Inspiraciju za rad pronalazim svakog dana, jer ona dolazi iz svega što me okružuje. Kroz lijepe enterijere, putovanja, boje i teksture, knjige, modu, muziku. Ali prirodi dajem najveću prednost jer je ona jedan od najvećih izvora inspiracije. Prenošenjem boja, oblika, tekstura koje nalazimo u prirodi možemo stvoriti harmoničnu, autentičnu i toplu atmosferu. Pored estetske vrijednosti priroda u enterijerima oplemenjuje i poboljšava kvalitet života korisnika.

Planovi za dalji razvoj karijere?

Planovi su da nastavim da koračam kroz svijet projektovanja enterijera, ali da uvijek budem otvorena za učenje novih tehnika, tehnologija i ideja, jer je industrija dizajna enterijera dinamična i uvijek se razvija. Ova vrsta posla zahtjeva posvećenost, strast, ljubav, ali i konstantan rad na unapređenju vještina i znanja.

Poruka čitateljima.

Enterijer treba da predstavlja vašu ličnost, odraz vaših snova i ambicija. Kvalitetan dizajn enterijera ima vrijednost koja traje tokom vremena, a trendovi u dizajnu enterijera mogu brzo izblijediti ili zastariti. Ne pratite slijepo trendove, sa trendovima se inspirišite, ali ih prilagodite svojim potrebama i stilu.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.