spot_img

Jelena Savić: Oduvijek sam bila svjesna svog talenta

 Izađite iz zone komfora. Usudite se da krenete ispočetka u potrazi za sobom.

Intervju: Jelena Savić

U današnjem svijetu masovne proizvodnje, posezanje za unikatnim komadima je način da vaš dom postane autentičan izraz vaše kreativnosti i individualnosti. Unikatni predmeti za enterijer mogu biti različiti – od rukom rađenih komada namještaja do umjetničkih djela koja odišu originalnošću. Kupovina ili kreiranje ovih komada često prelazi granice funkcionalnosti i postaje umjetnost koja dodaje dubinu i karakter prostoru. U nastavku je intervju sa Jelenom Savić.

Recite nam nešto o sebi?

Jelena Savić, rođena 1991 u Beogradu, gde živim danas. Još kao dete sam pokazivala sklonost ka umetnosti, tačnije slikanju, tako da sam oduvek bila svesna svog talenta koji sam, nažalost, tokom svog daljeg odrastanja ignorisala. Nakon obavljanja raznih ne kreativnih poslova odlučujem se za obrazovanje u oblasti grafičkog dizajna, koji će mi kasnije dosta pomoći u vizualizaciji i  kreiranju identiteta brenda.

Kako ste počeli raditi ovaj posao, i otkud ljubav prema istom?

Sam početak priče se dogodio tako što sam poželela da reprodukujem  Papier Mache predmet sa interneta. U tom trenutku na našem tržištu  nije bilo sličnih artikala, s toga sam odlučila da naučim nešto novo. Naravno, imala sam svoje sumnje, ali htela sam da verujem procesu.  Dve nedelje kasnije imala sam novu činiju u dnevnom boravku koja je nastala ni iz čega.

Na koji način nastaju Vaši predmeti, i koji su koraci potrebni da mi vidjeli gotov proizvod?

Prvi korak jeste i najteži, a to je ideja. Svaki komad oblikujem ručno, nakon čega sledi proces sušenja. Obikovanje se sastoji iz nekoliko faza koje dodatno produžavaju period izrade nekada i do mesec dana.

Stone podium rock pedestal stage empty scene luxury product display natural background for product placement 3d rendering

Kako se mogu Vaši predmeti uklopiti u enterijer i da li se uklapaju u svaki enterijer ili je potreban neki određeni stil?

Ne trudim se da svoj rad svrstam u određeni stil, smatram da me to dosta ograničava. Rekla bih da lutam između rustike i minimalizma, ali volim  da verujem da su komadi lako uklopivi u svačiji dom.

Izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Naravno da dolazim u situacije koje predstavljaju izazov svakom umetniku, to je svakako inspiracija koja nikada nije konstantna. Dešava mi se da ceo mesec ne započnem novi projekat, zbog čega imam grižu savesti, međutim trudim se da na to gledam kao na sastavni deo stvaralaštva.

Kako dolazite do klijenata i jesu li zahtjevni?

Nisu zahtevni ni najmanje. Odavno sam prestala izrađivati predmete po porudžbini, jer sam shvatila da me to poprilično ograničava. Proces izrade komada po porudžbini mi je jako dosadan i predvidiv, s toga isključivo izrađujem unikate, koji kao takvi lako pronađu svoj dom.

Planovi za dalji razvoj poslovanja?

Uglavnom puštam da se stvari odvijaju svojim tokom. Razlozi mog rada su isključivo iz potrebe za stvaranjem, s toga nemam velikih planova, samim tim ni očekivanja.

Poruka čitateljima.

Izađite iz zone komfora. Usudite se da krenete ispočetka u potrazi za sobom.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE