spot_img

Jovana Berat: U svijetu arhitekture nema granica kada je riječ o kreativnosti i inovaciji

Najveći izazovi kod enterijera su budžet, rok izrade projekta i želja klijenta

 Osim estetskog aspekta, arhitektura dizajna interijera također se bavi poboljšanjem funkcionalnosti prostora. Pažljivo planiranje rasporeda prostorija, optimiziranje kretanja i pravilno postavljanje namještaja i opreme igraju ključnu ulogu u stvaranju praktičnog i ugodnog okruženja. U svijetu arhitekture dizajna interijera, nema granica kada je riječ o kreativnosti i inovaciji. Više u tome u nastavku sa Jovanom Berat.

Recite nam nešto o sebi.

Ja sam Jovana Berat, master inžinjer arhitekture i suosnivač ABV interiors-a, studia za projektovanje i dizajn enterijera. Osnovne i master studije sam završila u Novom Sadu na Fakultetu tehničkih nauka, gdje trenutno živim i radim.  ABV interiors je dio porodične kompanije ABV sistem čija je primarna djelanost suva gradnja, a koja se pored toga bavi i opremanjem enterijera (dekorativnom I profesionalnom rasvjetom, zavjesama, mebl štofovima, tapetama i tepisima) kao i profesionalnim projektovanjem rasvjete i pametnih sistema (ogranci ABV dekor i LED RASVJETA). Sjedište ABV sistema je u Trebinju – Bosna i Hercegovina. 

Kako ste odlučili da se bavite ovim poslom i otkud ljubav prema ovoj profesiji?

Arhitektura je bila jedina opcija kada je upisivanje fakulteta i izbor profesije bio pitanje. Kreativna sam i to je moralo da nađe svoj kanal, a mislim i da je posao mojih roditelja koji su  svako na svoj način u građevini podsvjesno imalo uticaj na moju odluku. Tokom fakulteta  sam krenula da se bavim fitnessom i onda je spontano došlo do malog preorijentisanja – sa projektovanja na dizajn. Poslije osnovnih studija opšte arhitekture, upisala sam master studije za dizajn enterijera, čime se danas bavim.

Objasnite nam kako funkcioniše rad na nekom projektu, te koje su najbitnije stvari na koje je važno obratiti pažnju?

Kada započnete saradnju sa nama procedura koje se držimo je jasno definisana i trudimo se da maksimalno ispoštujemo klijenta sa rokovima koje dogovorimo na početku. Smatramo to vrlo važnim jer smo, da se ne lažemo, profesija koju svi prozivaju za kašnjenja i prekoračenja budžeta.

Ukratko, neki protokol kog se držimo izgleda ovako:

  • Klijent na mail dobija UPITNIK na koji nam odgovara i uz koji dostavlja tehničku dokumentaciju 
  • Mi kreiramo moodboard i fukncionalno riješenje i tek nakon što se dogovorimo oko pravca ( stila, boja i materijala) prelazimo na kreiranje IDEJNOG RIJEŠENJA. 
  • Sledeći korak je idejno riješenje (3D vizualizacija prostora)
  • I poslednji korak su tehnički crteži ( crteži za majstore)
  • Nakon toga moguće je naš osnovni paket nadograditi uslugom izvođenja i nadzora radova. 

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu su?

Definitivno da su kod enterijera najveći izazovi budžet, rok izrade projekta i želja klijenta. Često je teško to troje pomiriti u skladu sa očekivanjima, jer klijenti nisu u toku sa situacijom na tržištu (cijenama materijala, vremenskim okvirom i tačnom procedurom kojom se nešto izvodi). Osim toga, od konkretnih “problema” najčešće se susrećemo sa manjkom prostora za odlaganje, prepravkama elektroinstalacija…

Šta Vam je najveća inspiracija, koliko su klijenti zahtjevni?

Za svaki projekat je to drugačije. Nekada je inspiracija sam korisnik, njegov život, način na  koji će korisiti prostor, a nekada priroda/ okruženje i kontekst u koji treba postaviti novi projekat. Profesija je vrlo strastvena i svaki projekat je zasebna priča i trudimo se ostati dosljedne. Društvene mreže i vidljivost svakog projekta nam dodatno postavljaju standard i izazivaju nas da u tome i istrajemo. 

Postoje li zahtjevniji projekti od drugih i kako se nosite sa takvim projektima?

Obzirom da se bavimo enterijerom projekti renoviranja su uvijek zahtjevniji od novogradnje. Rušenje, pomjeranje instalacija, pregrađivanje zna biti poprilično izazovan posao.

Vaša kompanija ima više djelatnosti, koja je primarna i na šta ste najviše fokusirani?

Osnovna djelatnost kompanije ABV SISTEM čiji smo dio je opremanje enterijera  ( završni radovi – suva gradnja , moleraj , podne obloge ) , FIT OUT opremanje retail objekata kao i uvoz i  distribucija rasvjete .Za proteklih 20 godina , koliko postojimo , opremili smo na stotine objekta širom Bosne I Hercegovine. Kvalitet ponuđenih materijala , kao I visok kvalitet Izvedenih radova uz poštovanje dogovorenih rokova su ono po čemi nas naši klijenti prepoznaju i pamte . Iz naše osnovne djelatnosti kao zasebni brendovi su izrasli ABV DEKOR – dekorativno opremanje enterijera , zavjese , tepisi , tapete ….  I kao posebna nadogradnja ABV INTERIORS.

NA NAŠIM WEB SAJTOVIMA MOŽETE SE DODATNO INFORMISATI O NAMA: www.abvsistem.com    www.ledrasvjeta.ba    www.abvdekor.com www.abv-interiors.com   

Planovi za dalji razvoj?

Iako se trenutno najviše bavimo stambenim i poslovnim prostorima i kroz njih stičemo iskustvo, nadam se da ćemo u skorije vrijeme dobiti priliku da  učestvujemo i na nekom većem projektu poput npr. hotela.

Poruka čitateljima.

Ukoliko ste u procesu uređenja vašeg prostora i razmišljate da li vam je arhitekta potreban ili sve možete sami, želim da istaknem još jednom da naša uloga nije samo da se dogovorimo i uskladimo boje/ materijale i stil, već da vam funkcionalno popravimo prostor a samim tim i kvalitet boravka u njemu. Ubrzaćemo sam proces komunikacije sa majstorima, daćemo vam precizne crteže na osnovu kojih ćete naći najpovoljnije riješenje

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE