spot_img

Kada je najbolje vrijeme za renoviranje fasade? 

Gradnju je najbolje planirati pri kraju proljeća i kroz ljetni period, zbog duže dnevne svjetlosti i manje kiša. 

Vjeruje se da je kraj proljeća i ljeto najbolji period za renoviranje fasade. Glavni razlog je taj što je vrijeme stabilnije, manje je kiša, temperatura nije promjenjiva kao i obično i nema jakih vjetrova. 

Koliko često bi se trebala renovirati fasada?

Period između renovacija uveliko zavisi o materijalu koji ste odabrali i vremenskim uslovima regiona u kojem se nalazi zgrada, kao i od drugih eksternih faktora. Međutim, prema stručnjacima, fasada bi se trebala renovirati jednom u 10 godina. Na vijek fasade utječe i koliko se o njoj brine. Regularna inspekcija pomoći će kod uočavanja potencijalnih problema koje može riješiti manja intervencija. 

Iako je fasada možda u dobrom stanju, postoji mogućnost da želite poboljšati termičke performanse i postaviti izolaciju. Kao što smo već spomenuli, gradnju je najbolje planirati pri kraju proljeća i kroz ljetni period, zbog duže dnevne svjetlosti i manje kiša. U ovom periodu je najbolje izbjegavati toplije periode dana i obavljati posao ujutro ili kasnije po danu. 

Beskrajne mogućnost renoviranja fasada

Projekat možda nije samo zamjena onog što već postoji. Možda uzimate u obzir korištenje novih ili različitih materijala, što će dati drugačiji završni izgled. Sada postoji mnogo modernih rješenja o kojim se ne treba stalno brinuti. 

Prije početka projekta naručite primjerke materijala koji želite da ga možete isprobati i provjeriti da li materijal i boja odgovaraju građevini, kući, zgradi.. 

Vlasnicima starijih kuća preporučuje se posebno iskoristiti tople dane proljeća i ljeta za renoviranje fasade i obavljanja sličnih zadataka. Na taj način, loše postavljena izolacija ili materijal neće postati veliki problem nadolazeće zime. 

Ako želite farbati fasadu, uzmite u obzir nekoliko vremenskih uslova. Proljetni mjeseci mogu imati duge kišne dane, a za fasadu je bitno da se u potpunosti osuši, ali ako su dani pretopli može se desiti da će se boja prebrzo osušiti i ostaviti tragove četke ili povlačenja na fasadi. 

Sve za renoviranje fasada potražite na LINKU

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE