spot_img

Kako bi priroda mogla transformirati strukturu gradova

U cilju održivog razvoja, bioinžinjeri, građevinari i arhitekti eksperimentiraju sa školjkama, kostima, ljuskama jaja kao alternativnim materijalima za izgradnju građevina.

Prema istraživanju urađenom na Univerzitetu Cambridge gradovi bi u budućnosti mogli biti izgrađeni od potpuno organskih materijala. Oni trenutno istražuju različite tehnike korištenja kostiju, ljuski od jaja, školjki i paukove mreže kao alternativu korištenju betona i željeza.  Cilj ovog istraživanja je smanjiti štetne utjecaje korištenja standardnih materijala , kao što je emisija CO2. Smatra se da industrija betona emitira 5% globalne emisije CO2.

Iako ljuska jajeta zvuči kao neodrživ i lagan materijal, ona je skoro milimetar debela, sastoji se od 25% keramike i ima organsku komponentu koja je čini snažnom. Ona se može koristiti pri tjelesnoj temperaturi i normalnom zračnom tlaku. S druge strane standardna keramika se pravi na skoro hiljadu celzijevih stepeni.

Naučnici sa Cambridge-a kažu da su prirodni materijali, kao ljuska jajeta ili paukova mreža rezistentniji na lomove i mogu biti jači od željeza, ali s druge strane su i fleksibilni. Razlog tome je savršeni dizajn i kombinacija proteina koja omogućava promjenu njihove konzistencije prema rezistenciji s kojom se suočava.

Ako govorimo o čvrstim materijalima, rijetko ćemo spomenuti školjke kao jednu od njih. Međutim, istraživači su otkrili vrstu školjke nazvanu Abalone koja se nalazi u slanim vodama. Ova školjka vremenom postaje sve deblja, zahvaljujući velikoj količini kalcija koju sadrži, te ima istu hemijsku komponentu kao kreda. Spoj kalcija, ugljika i kisika čini školjku jako čvrstom izvana i iznutra.

Kada govorimo o paukovoj mreži, može se reći da je ona biorazgradiva, hipoalergenska i antimikrobna što doprinosi činjenici da je ekološki materijal.

Ono što se pitamo jeste ako su ti materijali biorazgradivi da li će se i potencijalni gradovi izgrađeni od ovih materijala također razgraditi u kratko vrijeme. Međutim, naučnici ističu da su uspjeli izolirati organske elemente ljuske jajeta koje opstaju godinama. S druge strane ističu postojanje kostiju dinosaura koje, također, opstaju već milionima godina.

Možemo reći da se gradovi zasigurno neće izgrađivati od ovih materijala u skorije vrijeme, ali ovo predstavlja početak nekog novog potencijalnog doba očuvanja planete. Smatraju da će ova ideja potaknuti i druge naučnike na istraživanje i razvoj.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE