spot_img

Kako dizajnirati toalet dostupan svima

Prilikom dizajniranja toaleta važno je uzeti u obzir niz parametara koji su neophodni za njegovo pravilno funkcionisanje i dostupnost, budući da su to neki od uslova koji se odnedavno traže u mnogim zemljama za postizanje jednakih mogućnosti i socijalne inkluzije osoba s invaliditetom.

Presudne karakteristike dizajna inkluzivnih prostora omogućavaju korisnicima invalidskih kolica i osobama sa nizom (fizičkih) invaliditeta da toalet koriste što je moguće samostalnije i sigurnije.

Zapravo, svrha ovakvog WC-a trebala bi biti omogućiti osobama smanjene pokretljivosti da lako pristupe objektima koji se razlikuju od uobičajenih toaleta u pogledu rasporeda, raspoloživog prostora, opreme, podova, osvjetljenja itd., uklanjajući prepreke i ograničenja koje su možda prisutne.

Glavne karakteristike toaleta

Generalno, najvažniji elementi koje treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja ugodnih i efikasnih prostora za sve korisnike toaleta su:

Povišen sanitarni čvor

rukohvati

vanjska vrata s mehanizmom za hitno otvaranje

znakovina vratima za toalet za invalide

umivaonik sa česmama s ručicama ili sa senzorima za aktiviranje

ogledalo koje omogućava ljudima da se vide u stojećem ili sjedećem položaju.

Dizajn pristupačnog toaleta

Dimenzije toaleta sa invaliditetom i manevarski prostor

Jedna od najvažnijih tačaka dizajniranja pristupačnog toaleta je provjera fizičkog pristupa jedinici. Prostor za manevrisanje trebao bi omogućiti korisnicima invalidskih kolica da usvoje različite tehnike koje omogućavaju nezavisnu upotrebu ili pomoć.

Obavezne dimenzije toaleta za osobe s invaliditetom navode da prostorija mora biti najmanje 220 cm dužine i 150 cm širine.

To su naravno samo minimalni zahtjevi. Veće od ovih dimenzija pružit će korisniku invalidskih kolica veći krug okretanja, pružajući veću udobnost.

Dovoljni manevarski prostor ispred vrata WC-a – 150 cm x 150 cm treba smatrati minimumom.

Standardni raspored WC-a zadovoljava potrebe nekih ljudi, ali ne svih, s razmakom od najmanje 45 cm između ivice WC-a i vrata. Veći WC pomaže nekim ljudima u manevrisanju zbog dodatnog prostora koji pruža prostor od 75 cm između ivice WC-a i vrata koja se otvaraju prema van.

Rotirajući prostor

Nekima je potrebna podrška njegovatelja, dizalica za prebacivanje iz invalidskih kolica u toalet ili krevet na koji mogu ležati kako bi skinuli odjeću, koriste kateter, ili moraju promijeniti kontinencijski jastučić. Minimalni potreban prostor, od ruba sjedala do najbliže frontalne prepreke, trebao bi biti najmanje 65-75 cm.

Invalidska kolica moraju se moći rotirati unutar toaleta. Za ovu vrstu pokreta potreban je podni prostor promjera najmanje 150 cm, što omogućava okretanje za 180 stepeni.

Pristupačna vrata

Vrata se moraju otvoriti ili zakrenuti prema van i biti opremljena vodoravnom šipkom za zatvaranje pričvršćenom na unutrašnju stranu kako bi korisnik mogao lakše samostalno zatvoriti vrata za sobom. Sam otvor vrata mora biti širok najmanje 90 cm, ali idealno je širok 95 cm kako bi omogućio lak pristup korisniku invalidskih kolica.

Da bi mogla proći invalidska kolica, vrata moraju biti široka najmanje 80 cm. Ako se ulazni otvor nalazi u hodniku i zahtijeva okretanje invalidskih kolica, trebat će vam vrata od 90 cm.

Sanitarni smještaj za osobe s invaliditetom trebao bi biti osiguran u prikladnom i pristupačnom dijelu zgrade kojem korisnici invalidskih kolica imaju nezavisan pristup. Korisnik invalidskih kolica ne bi trebao prelaziti više od 40 metara da bi došao do odgovarajućeg toaleta.

Sve šetnice, hodnici i drugi prolazi moraju biti dovoljno široki da ljudima omoguće da prostori koji su dio pristupačne rute budu u skladu sa propisima.

Visina sanitarnog čvora može varirati od 44 cm do 50 cm, ali najčešće se instalira na 45 cm. Nekim korisnicima invalidskih kolica je teško koristiti WC šolju standardne visine i za njih je važno da WC šolja ima podizač WC sjedala promjenljive visine.

 Pristupačni umivaonici

Umivaonici moraju biti smješteni što bliže WC-u kako bi ljudi sa invaliditetom mogli lako doći do njega – na taj način izbjegavajući kontakt prljavih ruku sa raznim površinama – na udaljenosti koja neće ometati osobu koja prelazi iz invalidskih kolica do zahodske šolje. Zato umivaonike treba postaviti najmanje 110 cm od zahodske šolje i postaviti na maksimalnu visinu od približno 82 cm od poda kako bi korisnici invalidskih kolica mogli lako obavljati aktivnosti pranja i dotjerivanja bez ometanja. Umivaonici se mogu ugraditi u radne površine ili biti samostojeći i pričvršćeni na zidove. Sve unutrašnje vodovodne i odvodne cijevi trebaju biti skrivene kad god je to moguće.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE