spot_img

Kako graditi potporni zid na strmini? 

Potporni zidovi komercijalnim i stambenim posjedima povećavaju vrijednost, sprječavaju eroziju tla i oslobađaju prostor.

Česta upotreba potpornih zidova je sprječavanje pomjeranja tla, ali i za stvaranje terasa za uređenje i sađenje. Ako je posjed na strmini moguće je da je potrebno napraviti mjesto koje je upotrebljivo za neke druge upotrebe. Potporni zid se može praviti od stijena, betonskih blokova, opeka, čak i drveta. 

Proces počinje u dnu, gdje će biti najniža točka. Iako svako mjesto nema isto okruženje i karakteristike, obično ćete htjeti iskopati rov od oko 60cm. Dubinu ćete odrediti tako što ćete 15cm dodavati na svakih 30 cm zida za broj ukopanih blokova ili potrebnih materijala.

Ako je zid ispod 120cm visine, možete iskopati osnovni rov tako da bude širok 45cm i dubok 10cm , zajedno sa svim potrebnim prostorom za ukopane blokove. Rov se mora proširiti u strmo tlo dovoljno da se ukopa cijeli blok. 

Kompaktujte rov i izravnajte 

Nakon što završite temeljni rov, trebat ćete ga kompaktovati i izravnati. Za ovaj zadatak je obično potreban kompaktor tla. Ponekad je proces potrebno uraditi minimalno 2 puta, a ponekad i 4-6 puta radi stabilnosti. Nakon toga postavite odvodne cijevi. 

Postavljanje kamena za zid 

Na bazu temelja trebate postaviti bar 15cm kamena. Kad postavite i izravnate, trebat ćete složiti još 2 sloja nakon čega opet treba kompaktovati da bi se osigurala stabilnost temelja. 

Iskopavanje drugog nivoa

Treba vam dovoljno prostora za ukopani kamen i osnovni materijal na ovom području. Na kraju opet kompaktovati da bude ravno. 

Postaviti sloj blokova

Nakon što ste završili s rovom i drugim nivoem na bazni materijal možete postaviti bazni sloj blokova. Sa svakim dodatkom provjerite da li je ravno. Ako koristite betonske blokove, dobro je popuniti praznine radi veće jačine. 

Kompaktujte kameni zid iza blokova 

Kad postavite blokove morat ćete kompaktovati kameni zid tako da osigurate stabilnost i jačinu, zato što ćete od tog mjesta nastaviti dalje graditi. Svaki nivo i blok se mora pažljivo raditi i svaki nivo mora imati sloj u zemlji, tj. sopstveni temelj. 

Popunite prostore između nivoa 

Popunite praznine zemljom ili drugim sličnim materijalima zbog nagiba. Želite napraviti ravan i izjednačen rezultat koji će služiti svrsi. Materijale za popunjavanje ne morate kompaktovati, pogotovo ako će se koristiti za sadnju. 

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.