Zidanje se može obavljati kamenom, betonom, ciglama, itd.
Više poslova znači da prije dolazi do grešaka, potrebe za prepravljanjem, problema sa sigurnošću i produktivnošću. Da bi se osigurala izdržljivost zida, treba razumjeti kako zadovoljiti potrebe i efikasno sprovesti neka od pravila.
Prirodni kamen može značajno ovisiti o karakteristici čak i kad se uzima s drugačijih dijelova istog kamenoloma. Malter je također vitalni dio zidanja i može varirati u jačini i izdržljivosti, zbog čega odabir materijala i proces gradnje postaje krucijalan za osiguravanje izdržljivosti strukture.
Zidanje kamenom uključuje korištenje kamena i maltera. Nije najpopularniji zbog visokih troškova prevoza, oblikovanja kamena i potrebe za iskusnim zidarom. Pored toga, kameni zid zauzima više prostora od zida od cigli.
Iduće tačke bi trebalo imati na umu pri nadgledanju zidanja kamenog zida:
- Kamen treba biti otporan i izdržljiv, ne smije imati greške poput pukotina, rascjepa, itd.
- Oblikovanje kamena trebalo bi se obavljati prema potrebama.
- Kamen se treba adekvatno nakvasiti prije upotrebe, tako da kamen ne bi upijao vodu.
- Smjer postavljanja kamenja trebao bi pratiti njihov prirodni oblik.
- Prednje i pozadinske strane treba da budu uredno položene. Pored toga, prednje i pozadinske površine treba da ispunjavaju zahtjeve za drveni šablon.
- Kamene djeliće/krhotine trebaju se koristiti za popunjavanje jezgre zida.
- Trebali bi se izbjegavati deblji spojevi od maltera.
- Često koristiti visak radi provjere vertikalnosti zida.
- Treba se koristiti malter s adekvatnim procentom pijeska i cementa.
- Što je najbitnije, trebali bi se izbjegavati kontinuirani vertikalni spojevi.
- Vezani kamen trebao bi se koristiti u okviru od 1.5m vertikalnog razmaka.
- Težina zida ne bi trebala biti nejednaka, zbog čega je pravilno planiranje potrebno uraditi prije postavljanja zida.
- Velika ravna kamenja trebala bi se postavljati ispod stubova, greda i pragova.
- Prije nastavljanja posla, zid koji je zidan prethodnog dana trebao bi se očistiti i s njega skinuti sve olabavljene čestice.
- Stvrdnjavanje bi se trebalo raditi u kontinuitetu bar dvije do tri sedmice, da bi se dobilo na što većoj čvrstoći i jačini.